Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca zaharul ne ingrasa si ne distruge dintii. Recent, insa, numeroase cadre medicale au tras un semnal de alarma, afirmand ca aceasta placere dulce reprezinta mai mult decat „calorii goale”, fiind de fapt o veritabila toxina si intaia cauza a afectiunilor grave ale lumii industrializate.
Dr. Robert Lustig, Profesorul Universitatii Californiei, specialist in endocrinologie si obezitate infantila, impreuna cu echipa lui, a efectuat un studiu interesant. Un grup de tineri, intre 9 si 18 ani, a primit un regim special pentru 9 zile, din care era extras zaharul, dar cu raport caloric la fel ca de dinainte. Rezultatul era nemaipomenit. Participantii la studiu au aratat imbunatatiri la nivelul functiei hepatic, a scazut nivelul lor de LDL colesterol si tensiune arteriala.
Indata ce zaharul si fructoza este eliminat din dieta, ficatul isi revine si rezistenta la insulina scade.
Studiul sugereaza ca, atunci cand o persoana consuma un nivel ridicat de zahar, ficatul este suprasolicitat, astfel ca o transforma in grasime. O parte din aceasta grasime ajunge in sange, generand colesterolul LDL. Cu timpul, acest colesterol formeaza placi care blocheaza arterele si provoaca atacuri de cord.
Dr. Lustig afirma ca efectele nocive ale zaharului constituie o criza a sanatatii publice. „Cand este vorba de crize ale sanatatii publice este nevoie de decizii mari. Tutunul si alcoolul ofera un exemplu excelent. Am facut o alegere constienta ca nu putem renunta la ele, dar am decis sa limitam consumul lor. Cred ca zaharul trebuie tratat exact la fel”.
Ștevia este adesea prezentată ca un înlocuitor sigur și sănătos al zahărului, care poate îndulci alimentele fără efecte negative a
Unii oameni pot fi precauți când vine vorba de utilizarea uleiurilor pentru gătit, împreună cu alimentele, ba chiar și pe salate. Cons
Sarcina este perioada în care trebuie să acordăm mai multă atenție sănătății și bunăstării noastre. În acest articol
Mierea a fost folosită ca medicament de-al lungul istoriei. Una dintre cele mai frecvente și persistente utilizări terapeutice ale mierii a fost ca
Ce sunt proteinele? Ce rol au proteinele în organism? Tipuri de proteine Alimente bogate în proteine De câte proteine avem nevoi
Când vine vorba de grăsimi, majoritatea dintre noi ne regăsim confuzi, depășiți de subiect, în încercarea de a diferenția tipu