Având în vedere amploarea și viteză dezvoltării tehnologice din ultimii ani, nu este deloc surprinzător faptul că peste 4,7 miliarde de persoane utilizează un telefon mobi.
Cu toată dezvoltarea tehnologică, accesul populației din multe țări (în special cele africane) la servicii sociale și medicale este extrem de precară. În Zimbabwe este doar un doctor la 10.000 de persoane. Iar situația nu este unică din pacate. Comparativ tot în Zimbabwe doar 11% dintre familii nu aveau acces la un telefon mobil.
Prin urmare, se încearcă exploatarea popularității tot mai mare a telefoanelor mobile - și a altor astfel de dispozitive electronice personale - pentru a crea o asistență medicală accesibila pentru toți.
Într-adevar, "proliferarea telefoanelor celulare pe glob, chiar și în locații fără infrastructura de bază a asistenței medicale, stimulează creșterea aplicațiilor myHealth în țările în curs de dezvoltare," în conformitate cu West Wireless Health.
Cu toate acestea, în ciuda apariției la nivel mondial a sănătății electronice (eHealth) - și, mai precis, a sănătății mobile (mHealth) - în decursul ultimelor decenii, există scepticism în privința utilizărilor și beneficiilor sale.
Ce este mHealth?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că "nu a fost stabilită nicio definiție standardizată a sănătății pe device-uri mobile - mHealth". Cu toate acestea, în scopul realizării unui sondaj realizat de Observatorul Global pentru e-sănătate în 2009, mHealth a fost definit ca fiind "practica medicală și a sănătății publice susținută de dispozitive mobile, cum ar fi telefoanele celulare, dispozitive de monitorizare a pacienților, asistenți digitali personali (PDA), și alte dispozitive fără fir. "
Cu aproape 4,7 miliarde de utilizatori de telefoane mobile din întreaga lume, folosirea unor astfel de dispozitive ca o modalitate de a ajuta la îmbunătățirea stării de sănătatea generală este cu siguranță un pas spre obținerea unei sănătăți globale mai bune.
Așa cum explică mHealth Alliance:
"Ubicuitatea dispozitivelor mobile din lumea dezvoltată sau în curs de dezvoltare prezintă oportunități de îmbunătățire a sănătății mondiale prin furnizarea de servicii medicale și de sănătate inovatoare, în cele mai îndepărtate zone ale lumii".
De la introducerea lor pe piața mondială în secolul XX, dispozitivele mobile au vizat îmbunătățirea conexiunii - și, probabil, cel mai recunoscut avantaj al mHealth este capacitatea sa de a ne menține legătura între medici și pacienți în orice moment și de la toate distanțele, precum și furnizarea în timp real a parametrilor de sănătate. Conformitatea tratamentului
Una dintre principalele provocări cu care se confruntă acum medicii este aceea de a se asigura că pacienții lor iau medicamentele corecte și la timp.
Unele aplicații mHealth pot reaminti utilizatorilor să își ia medicamentele.
Nerespectarea tratamentelor prescrise, determină rezultate terapeutice slabe, progresia bolii și o povară estimată de miliarde pe an în costurile directe de sănătate, costuri ce pot fi evitate, se arată în raportul unui studiu legat de costurile generate asigurărilor de sănătate în raport cu eficiența lor.
Nerespectarea medicamentației prescrise generează o serie întreagă de probleme, printre care spitalizarea, apariția bolilor, calitatea inferioara a vieții și, uneori, chiar moartea.
Monitorizare îmbunătățită
O multime de aplicații mHealth pot conecta un pacient cu medicul ce-l monitorizează pentru a îmbunătăți comunicarea și viteza de contact. Dacă un pacient este îngrijorat cu privire la anumite simptome pe care le-a remarcat, dar nu poate ajunge fizic la un medic, poate utiliza o aplicație mHealth pentru a comunica acest lucru. Medicul poate face o evaluare preliminară și poate recomanda masurile ce trebuie luate, fie că simptomele nu sunt îngrijoratoare, necesitatea unor investigații sau chiar un pericol iminent la viața pacientului.
Unele aplicații, ar putea ajuta la prevenirea obezității, urmărind să modifice comportamentul utilizatorilor, în ceea ce privește nutriția și sedentarismul vieții cotidiene.
Îmbunătățirea monitorizării are beneficii și la nivelul populației; unele aplicații mHealth sunt capabile să colecteze date despre pacienți și de problemele medicale generale și să le stocheze într-un singur loc.
Acest lucru permite medicilor să aibă acces la cele mai recente modificări în starea de sănătate a pacientului, asigurându-se că pot fi obținute cele mai bune rezultate cu tratamentele prescrise.
Informații fără hârtie
Popularitatea crescândă a dispozitivelor de comunicații electronice, cum ar fi laptopurile, telefoanele mobile, tabletele și PDA-urile, este de asemenea benefică pentru mediu; a pus în mișcare declinul comunicării pe bază de hârtie și al depunerii documentației.
Multe companii - au eliminat complet arhivările pe hârtie, preferând în schimb soluții de stocare a datelor (fiselor pacienților, tratamente, rețete) în Cloud.
Eliminarea hârtiei nu doar că reduce costurile de spitalizare, și pierderile datorate deteriorării unor dosare medicale, dar reduce și spațiul fizic și ajută la păstrarea tuturor datelor pacientului în siguranță și făcând mult mai facilă accesarea informațiilor.
În ciuda reputației lor controversate, grăsimile sunt un macronutrient esențial pentru sănătatea noastră. Alegerea corectă a tipurilor de
Primăvara este momentul perfect pentru a-ți revigora corpul și mintea, iar introducerea super-alimentelor naturiste în dieta ta poate fi chei
Hormonii sunt mesageri chimici care joacă un rol crucial în reglarea aproape fiecărui aspect al stării noastre de bine, de la starea de spiri
Primăvara este un timp al renașterii și reînnoirii, atât pentru natură, cât și pentru corpul nostru. După lunile lungi de iarn
Odată cu sosirea lunii martie, natura începe să se trezească la viață, zilele se lungesc, și simțim cum energia primăverii ne invigoreaz
Descoperă cele mai eficiente suplimente pentru a-ți întări imunitatea în sezonul rece. Află cum te pot ajuta produsele de la VitaMix s