Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Aplicatii de mobil mHealth: Ce este si cum ne poate ajuta?

Aplicatii de mobil mHealth: Ce este si cum ne poate ajuta?
     

Avand in vedere amploarea si viteza dezvoltarii tehnologice din ultimii ani, nu este deloc surprinzator faptul ca peste 4,7 miliarde de persoane utilizeaza un telefon mobi.

Cu toata dezvoltarea tehnologica, accesul populatiei din multe tari (in special cele africane) la servicii sociale si medicale este extrem de precara. In Zimbabwe este  doar un doctor la 10.000 de persoane. Iar situatia nu este unica din pacate. Comparativ tot in Zimbabwe doar 11% dintre familii nu aveau acces la un telefon mobil.

Prin urmare, prin urmare se incearca exploatarea popularitatii tot mai mare a telefoanelor mobile - si a altor astfel de dispozitive electronice personale - pentru a crea o asistenta medicala accesibila pentru toti.

Intr-adevar, "proliferarea telefoanelor celulare pe glob, chiar si in locatii fara infrastructura de baza a asistentei medicale, stimuleaza cresterea aplicatiilor myHealth in tarile in curs de dezvoltare," in conformitate cu West Wireless Health.

Cu toate acestea, in ciuda aparitiei la nivel mondial a sanatatii electronice (eHealth) - si, mai precis, a sanatatii mobile (mHealth) - in decursul ultimelor decenii, exista scepticism in privinta utilizarilor si beneficiilor sale.

   Ce este mHealth?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca "nu a fost stabilita nicio definitie standardizata a sanatatii pe device-uri mobile - mHealth". Cu toate acestea, in scopul realizarii unui sondaj realizat de Observatorul Global pentru e-sanatate in 2009, mHealth a fost definit ca fiind "practica medicala si a sanatatii publice sustinuta de dispozitive mobile, cum ar fi telefoanele celulare, dispozitive de monitorizare a pacientilor, asistenti digitali personali (PDA), si alte dispozitive fara fir. "

Cu aproape 4,7 miliarde de utilizatori de telefoane mobile din intreaga lume, folosirea unor astfel de dispozitive ca o modalitate de a ajuta la  imbunatatirea starii de sanatatea generala este cu siguranta un pas spre obtinerea unei sanatati globale mai bune. 

   Asa cum explica mHealth Alliance:

"Ubicuitatea dispozitivelor mobile din lumea dezvoltata sau in curs de dezvoltare prezinta oportunitati de imbunatatire sanatatii mondiale prin furnizarea de servicii medicale si de sanatate inovatoare, in cele mai indepartate zone ale lumii".

De la introducerea lor pe piata mondiala in secolul XX, dispozitivele mobile au vizat imbunatatirea conexiunii - si, probabil, cel mai recunoscut avantaj al mHealth este capacitatea sa de a ne mentine legatura intre medici si pacienti in orice moment si de la toate distantele, precum si furnizarea in timp real a parametrilor de sanatate. Conformitatea tratamentului

Una dintre principalele provocari cu care se confrunta acum medicii este aceea de a se asigura ca pacientii lor iau medicamentele corecte si la timp.

Unele aplicatii mHealth pot reaminti utilizatorilor sa isi ia medicamentele.

Nerespectarea tratamentelor prescrise, determina rezultate terapeutice slabe, progresia bolii si o povara estimata de miliarde pe an in costurile directe de sanatate, costuri ce pot fi evitate, se arata in raportul unui studiu legat de costurile generate asigurarilor de sanatate in raport cu eficienta lor.

Nerespectarea medicamentatiei prescrise genereaza o serie intreaga de probleme, printre care spitalizarea, aparitia bolilor, calitatea inferioara a vietii si, uneori, chiar moartea.

   Monitorizare imbunatatita

O multime de aplicatii mHealth pot conecta un pacient cu medicul ce-l monitorizeaza pentru a imbunatati comunicarea si viteza de contact.  Daca un pacient este ingrijorat cu privire la anumite simptome pe care le-a remarcat, dar nu poate ajunge fizic la un medic, poate utiliza o aplicatie mHealth pentru a comunica acest lucru. Medicul poate face o evaluare preliminara si poate recomanda masurile ce trebuie luate, fie ca simptomele nu sunt ingrijoratoare, necesitatea unor investigatii sau chiar un pericol iminent la viata pacientului.

Unele aplicatii, ar putea ajuta la prevenirea obezitatii, urmarind sa modifice comportamentul utilizatorilor, in ceea ce priveste nutritia si sedentarismul vietii cotidiene

Imbunatatirea monitorizarii are beneficii si la nivelul populatiei; unele aplicatii mHealth sunt capabile sa colecteze date despre pacienti si de problemele medicale generale si sa le stocheze intr-un singur loc.

Acest lucru permite medicilor sa aiba acces la cele mai recente modificari in starea de sanatate a pacientului, asigurandu-se ca pot fi obtinute cele mai bune rezultate cu tratamentele prescrise.

   Informatii fara hartie

Popularitatea crescanda a dispozitivelor de comunicatii electronice, cum ar fi laptopurile, telefoanele mobile, tabletele si PDA-urile, este de asemenea benefica pentru mediu; a pus in miscare declinul comunicarii pe baza de hartie si al depunerii documentatiei.

Multe companii - au eliminat complet arhivarile pe hartie, preferand in schimb solutii de stocare a datelor (fiselor pacientilor, tratamente, retete) in Cloud.

Eliminarea hartiei nu doar ca reduce costurile de spitalizare, si pierderile datorate deteriorarii unor dosare medicale, dar reduce si spatiul fizic si ajuta la pastrarea tuturor datelor pacientului in siguranta si facand mult mai facila accesarea informatiilor.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.