În cazul multor cupluri, după nașterea copilului, pasiunea se stinge. Este o etapă care urmează nașterilor dificile, dar din care odată ieșiți, părinții învață să fie amanți mai buni.
Un bebeluș frumos și gălăgios tocmai a aterizat în viața voastră. Ca parinți sunteți mai emoționați ca niciodată, dar ca soț și soție, descoperiți că nu mai aveți timp și nici energie pentru a vă ocupa de voi. Medicii spun că totul ar trebui să vină la normal undeva între două și șase luni după nașterea copilului, dar situația diferă de la un cuplu la altul. Abia atunci când dezinteresul pentru viața sexuală persistă mai mult de șase luni e cazul să vă alarmați.
Atenție! Cad reproșuri!
Puține cupluri recunosc că odată cu apariția bebelușului, scade interesul unuia pentru celălalt sau ca proaspătul tată devine gelos pentru că mama are ochi numai pentru copil. Cei din jur se așteaptă ca ei să fie mai uniți ca niciodată. În interiorul cuplului însă, dorința " pierde teren " în fața oboselii, a senzației de singurătate a frustrărilor adunate atât de partea tatălui care nu se mai simte iubit cât și de partea mamei care-și exprimă iubirea mai puțin. Amestecul de stări negative devine exploziv și de aici până la reproșuri sau la certuri este puțin. Situația nu-i fără ieșire, vă poate consolida relația, cu o condiție să aveți puțin curaj să discutați despre nevoile și despre sentimentele voastre. Este un prim pas care merită să fie facut mai ales când simțiți că v-ați mai obișnuit cu noul membru al familiei.
Oboseala psihică dăunează copilului
Responsabilitatea pentru o ființă atât de fragilă vă obosește fizic și psihic. Raporturile sexuale, altădată spontane, trebuie programate când doarme bebe. Dar dorința este aproape imposibil de programat, cu atât mai mult cu cât receptivitatea ta sexuală scade după naștere. Creați-vă măcar un spațiu intim, numai al vostru, dormitorul.
Descoperă o nouă sexualitate
În ciuda stărilor care se ivesc între voi, răbdarea vă va aduce dorința. Aveți nevoie de o pauză pentru a vă replia după schimbarea pe care o aduce nașterea copilului. El vă va da sanșa să vă recuceriți treptat.
Fiți deschiși la gesturi tandre de față cu cel mic. Când rămâneți singuri profitați să vă spuneți ce vă place și ce nu. Poate că înainte n-ați avut ocazia, cuprinși fiind de pasiune.
Marea provocare: mama și iubita!
Când dorința sexuală întârzie să apară, blocajul este mai degrabă psihologic, deoarece trebuie sa împaci două roluri diferite: de mamă și de soție. Ca părinte investești enorm, în copil și ai parte de o bucurie și de emoții noi diferite de ce-ți aduce sexualitatea. În plus schimbarea fizică pe care ai suferit-o în urma sarcinii, pierderea tonifierii și a lubrefierii vaginale devin impedimente în plus.
La ce ajută gelozia proaspatului tătic.
Nici soțului tău nu-i este prea ușor să jongleze cu rolurile de tată și de bărbat. Treptat gelozia se furișează între voi. Văzundu-te alăptându-l pe bebe, s-ar simți exclus, alungat din inima ta. Sub ochii lui tu care-l adorai, devii mama și-i acorzi copilului locul central în sfera ta afectivă. De fapt se produce o redistribuire de roluri, iar tatăl nu este obișnuit " să te împartă cu cineva".
Acordă atenție și nevoilor cuplului
Ar fi de dorit ca parinții să conștienteze faptul că odată cu apariția copilului se schimbă prioritățile în cuplul lor. Acum se pune mai mult accentul pe rolul de părinte și mai puțin pe rolul partenerial. Viața sexuală poate fi reluată cu răbdare și atenție după ce o permit condițiile medicale ale lăuzei. Este recomandabil ca fiecare mămică să acorde o parte din putinul ei timp liber îngrijirii propriului corp și să fie atentă la nevoile ei de cuplu, întrucât din stabilitatea partenerială derivă și stabilitatea lor de părinți. Măcar o dată pe săptămână încercați să rămâneți singuri o oră sau două, ca să vă exprimați corporal afecțiunea pe care o purtați.