Gonoreea
Gonoreea este o infecție provocată de bacteria Gonococcus bacterium.
Cu toate acestea, la observarea celei mai mici schimbări, trebuie consultat medicul deoarece gonoreea netratată poate duce la boala inflamatorie pelvină (citeste mai jos). Când gonoreea este transmisă prin sex anal sau oral, apar infecÈ›ii dureroase ale rectului sau ale gâtului, atat la femei cât È™i la bărbaÈ›i.
Chlamidia
InfecÈ›ia cu această boală este cauzată de prezenÈ›a în organism a bacteriei Chlamidya trachomatis bacterium.
La fel ca și gonoreea, Chlamidia netratată poate duce la inflamația pelvina.
Boala inflamatorie pelvină
Inflamația pelvina reprezintă infecția uterului, a tuburilor falopiene sau a ovarelor și de obicei rezultă din infecția cu gonoree sau chlamidia.
Această boală evoluează de obicei în două stadii. În prima etapă, infecÈ›ia atacă cervixul (partea inferioară a uterului), pentru că mai apoi să se răspândească în uter, tuburi falopiene È™i ovare. În unele cazuri, infecÈ›ia începe din uter când microbii rezultă în urma unei naÈ™teri, avort sau inserarea unui dispozitiv intrauterin. Oricum, asemenea cazuri sunt rare.
De vreme ce această boală cauzează cicatrici ale È›esutului, există un risc de 25% de infertilitate. Această infecÈ›ie este cea mai probabilă cauză a apariÈ›iei sarcinii ectopice, cÈ›nd ovulul fertilizat se dezvoltă în tuburile falopiene È™i nu în uter. Dacă tuburile se sparg femeia poate muri.
Negii genitali
Negii genitali (veruci, condiloame) sunt cauza infecÈ›iei cu HPV (Human Papilloma Virus) È™i seamănă foarte mult cu celealte tipuri de negi doar că apar de obicei în zona genitală, la barbaÈ›i în varful penisului, iar la femei pot apărea pe vulvă, în vagin, cervix sau uter sau în zona anusului.
La început, negii au un aspect plat È™i tare È™i sunt nedureroÈ™i. Dacă nu sunt trataÈ›i È™i încep să se dezvolte, iau un aspect de conopidă È™i dor la apăsare. În timpul sarcinii, negii genitali tind să se mărească È™i în cazuri rare, naÈ™terea copilului va trebui efectuată prin cezariana în cazul unui număr mare de negi.
Există mai multe tipuri de HPV È™i anumite tipuri pot cauza schimbări precanceroase în celulele vulvei, vaginului, anusului È™i cervixului la femei. Cum cancerul de col uterin invaziv poate fi fatal, toate femeile ce prezintă negi genitali ar trebui să efectueze un test Papanicolaul cel puÈ›in o dată pe an.
Vaginita
Vaginita sau infecÈ›ia vaginului este o problemă ginecologică foarte frecvent întâlnită. Anumite tipuri de vaginită sunt cazate de iritaÈ›ii datorate tampoanelor, lenjeriei prea strâmte sau duÈ™urile frecvente.
Alte tipuri rezultă ca urmare a folosirii anticoncepÈ›ionalelor sau în urma tratamentelor cu antibiotice care pot încuraja infecÈ›iile micotice.
Două tipuri de vaginită pot fi transmise pe cale sexuală: vaginoza bacteriană cauzată de dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii È™i tricomoniaza cauzată de un organism unicelular. DeÈ™i aceste infecÈ›ii nu prezintă consecinÈ›e nefaste, ele cauzează senzaÈ›ii de mâncărime, arsură, durere, scurgere È™i miros È™i trebuiesc tratate.
În toate cazurile, deÈ™i bărbaÈ›ii nu prezintă niciun simptom, este nevoie ca ambii parteneri să se trateze în acelaÈ™i timp, pentru că altfel există riscul ca aceasta infectie să fie transmisa în nenumărate rânduri.
Herpesul genital
InfecÈ›ia cu herpes genital cauzează umflături rosii care se umplu de apă È™i se sparg, lăsând urme pe piele care pot sângera. Prima manifestare a infecÈ›iei cauzează febră mare È™i vintre inflamate, care pot cauza uretrită.
Rănile cauzate de herpesul genital pot dispărea în termen de zece zile, chiar È™i fără tratament. Cu toate acestea, deoarece virusul continuă să trăiască în interiorul organsimului, femeia sau bărbatul infectat poate transmite infecÈ›ia deÈ™i virusul nu se manifestă în exterior. O senzaÈ›ie de mâncărime în zona organelor genitale anunță de obicei o nouă "erupere" a virusului.
Femeile însărcinate care au herpes genital prezintă riscul pierderii sarcinii sau naÈ™terii premature È™i rareori, o femeie poate transmite boala fătului care prezintă mai poi riscul de a orbi sau moarte subită.
Sifilisul
InfecÈ›ia este cauzată de prezenÈ›a bacteriei spiralate Treponema pallidum È™i se manifesta în mai multe stadii:
Dacă sifilisul nu este tratat în timpul sarcinii, mama poate transmite infecÈ›ia fătului care se poate naÈ™te mort, sau deformat sau foarte bolnav.
Hepatita B
La fel ca SIDA, Hepatita B este cauzată de un virus care se transmite pe cale sexuală, secreÈ›ii ale coprului sau sânge. Spre deosebire de Sida, hepatita B este un virus puternic care rămane infecÈ›ios pentru o perioadă mai mare de timp, prin salivă, sânge sau anumite secreÈ›ii ale corpului. InfecÈ›ia se dezvoltă în mai multe etape. Începe cu simptome de gripă, care dispar odată ce icterul se instalează în etapa a două.
Persoanele infectate cu hepatita B sunt slabe, slăbite, iritabile și au un ficat mărit. Distrugerea ficatului este de cele mai multe ori permanentă și un sfert din persoanele infectate pot muri.
Comparativ cu SIDA, Hepatita B este foarte uÈ™or de contactat, însă există ajutor în amelioarea afecÈ›iunilor cauzate de asemenea infecÈ›ie.
Cine ar trebui vaccinat împotriva infecÈ›iei cu hepatita B? ToÈ›i bebeluÈ™ii la naÈ™tere È™i copiii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani care nu au fost vaccinaÈ›i, precum È™i toate persoanele cu un grad ridicat de expunere la infectie, cum sunt de exemplu persoanele care lucrează cu sângele.