Zilele Herbagen
toate produsele cu -12% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Totul despre Ghimbir!

Totul despre Ghimbir!
     

Ghimbirul este o plantă erbacee, care crește mai ales în zonele tropicale. Are nevoie de temperatura constantă și ridicată pentru a se dezvolta corespunzător și de umiditate mare. Este originar din Asia și este denumit șțiintific: Zingiber officinale.

Rizomul de ghimbir are forma neregulată, este contorsionat și noduros și poate atinge până la 5-6 centimetri lungime. 

Foarte apreciat în India, Malaezia, Nepal sau Bangladesh, ghimbirul a fost introdus de turci în țara noastră, mai întâi în Moldova și Muntenia, unde era la început cunoscut sub numele de „piper alb“. În Banat și Ardeal și-a păstrat denumirea de ghimbir, din ungurescul „gyömber“, cuvântul fiind apoi preluat de către toți românii.

Nigeria este cel mai mare cultivator de ghimbir ca extindere, la nivel mondial. În schimb, India este cel mai mare producător de ghimbir. Cu toate acestea, o mare parte din recoltă este destinată pieței indigene. China, așa cum poate nu mai miră pe nimeni, este cel mai mare exportator al acestei plante. 

Ghimbirul poate fi cultivat și în România, însă doar în sere sau solarii, deoarece are nevoie de condiții speciale. În primul rând vorbim despre sol, care trebuie să fie unul fertil și bine drenat. Compostul este perfect pentru cultivarea acestei plante. Apoi, necesită multă lumină și apă moderată vara, pe timp de secetă.

O rădăcină de ghimbir conține aproximativ 12% vitamina B6 și tot atât magneziu, 9% potasiu, 6% vitamina C, 5% fosfor și 4% zinc. O sută de grame de ghimbir conține aproximativ 80 de kilocalorii și 1,7 grame de zaharuri. Ghimbirul conține și o substanță denumita zingibain, care ar distruge paraziții și ouăle acestora.

Despre ghimbir se spune că ar avea o mulțime de beneficii și este folosit de mii de ani în medicina tradițională. Cu toate acestea, specialiștii ne atrag atenția că studii suplimentare sunt necesare înainte de a se stabili cu exactitate care sunt proprietățile acestei plante. Totuși, putem vorbi de efectul antioxidant al ghimbirului. Datorită conținutului mare de antioxidanti, acesta se folosește în medicina naturistă, mai ales sub formă de ceaiuri. Acesta se poate face doar din ghimbir sau în combinație cu alte plante, precum măceșele, coriandrul, merele, florile de hibiscus sau cojile de lămâi. Totodată, trebuie să menționăm și efectul antiinflamator al ghimbirului. Susținătorii medicinei naturiste sunt de părere că ar trata eficient artrita. Pudra de ghimbir se amestecă cu câteva picături de ulei de ricin. Soluția obținută este folosită în masarea zonei dureroase. Datorită efectului stimulator, ghimbirul este recomandat și pe post de afrodisiac. Se mai spune despre ghimbir, și că ar reduce colesterolul rău și ar preveni astfel accidentele vasculare cerebrale.  

Ghimbirul este eficient și în curele de slăbire, mai ales în combinație cu cafeaua arabica sau cu ceaiul verde. 

Despre ghimbir se mai spune, că ar combate și disconfortul digestiv, ar trata răcelile, ar ameliora alergiile, ar reduce stresul, ar trata migrenele, durerile de spate sau crampele musculare sau menstruale, ar reduce stresul și ar avea un excelent efect energizant. 

În industria parfumurilor: grație uleiului esențial pe care îl conține, rizomul de ghimbir emană o savoare de lămâie piperată și conferă astfel caldură și personalitate parfumurilor. În industria cosmeticelor: La spitalele din Beijing, este utilizat în tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub formă de rondele proaspete. Cosmetologii europeni au fabricat loțiuni cu ghimbir pentru tonificarea și revitalizarea părului. Loțiunile de corp pe bază de ghimbir au efecte de întinerire: hrănesc epiderma și îi conferă finețe și suplețe. Fiind bogat în magneziu, fosfor și acizi aminați, ghimbirul este omniprezent în formule revitalizante ale cremelor de față.

În medicina alternativă: Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxând și detensionând musculatura. Rădăcina încălzește meridianele de acupunctură. Terapeuții folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru fricționarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative: tâmplă, ceafa, încheieturi.

Ghimbirul are și proprietăți afrodiziace, stimulative, tonifiante, acționând prin grupul de compuși numiți gingeroli, asupra sistemului nervos. Alte proprietăți ale ghimberului: antitoxic, hipotensiv, antitusiv. 

Dacă ai rămas cu noi, până la sfârșitul acestui articol, înseamnă că te interesează acest subiect. Chiar de aceea, îți propunem să vizualizezi și următorul videoclip! 

 

Remedii naturiste - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.