Tara noastra este plina de plante medicinale care va pot aduce remedii naturale extraordinare. In timpul drumetiilor puteti culege o multime de plante ce va ajuta corpul sa treaca peste diferite infectii, boli sau doar sa mentina starea de bine.
Din Romania sute de tone de plante medicinale pleaca spre Europa, America si Canada.
In Romania sunt 800 de specii de plantele medicinale, acestea trebuie culese (frunza, florile, semintele) in anumite perioade a anului, trebuie uscate apoi le puteti bea ca si ceai, infuzie combinate sau separat.
In urmare va prezentam cele mai cunoscute plante medicinale si beneficiile lor.
Culegerea plantelor medicinale
Pentru a culege plante, in functie de puterea lor de vindecare, este util sa cunoastem zonele unde cresc si care sunt locurile sanatoase de unde le putem recolta. De pilda, plantele care cresc pe campii au nevoie de multa lumina, dar cele care cresc in padurile de la munte nu sunt pretentioase in acesta privinta. Majoritatea plantelor se culeg pe vreme buna, insorita, dar nu in toiul caniculei.
Este fireasca culegerea plantelor din zonele curate, izolate, care se afla la o altitudine cat mai mare si evitarea zonele poluate, de pe marginea soselelor, chiar daca sunt drumuri de tara.
Folosirea plantelor medicinale
Multe boli comune se pot trata cu ceaiuri sau infuzii facute din plante medicinale. De asemenea unele se pot folosi si pentru uz extern, pentru tratarea anumitor probleme de piele sau in scopuri cosmetice.
Musetelul este una dintre cele mai populare plante medicinale. Este o planta ierboasa, aromata, raspandita in toate zonele de campie, pe pajisti, in locuri insorite sau pe terenuri sarate. De la musetel se recolteaza florile, in lunile mai si iunie.
Beneficii:
Macesul este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de pe la noi, raspandita pe munte, dealuri si campii. Macesele se culeg din iunie pana in septembrie, apoi se usuca si se zdrobesc sau se macina pulbere.
Beneficii:
Coada-soricelului este o planta care creste pe solurile aspre de pe pasuni si de pe marginea drumurilor. Pentru obtinerea preparatelor medicinale din coada-soricelului, majoritatea autorilor recomanda folosirea florilor, insa unii considera totusi ca toata partea aeriana (tulpina, frunzele) poate fi recoltata impreuna cu florile marunte, albe, dispuse in inflorescente.
Beneficii:
Rostopasca este o planta erbacee care infloreste la sfarsitul primavarii in apropierea asezarilor umane, in locuri umbrite, umede. Puteti sa va folositi de tulpinile nelignificate inflorite, din care se obtine sucul proaspat sau de partea aeuriana a plantei pentru ceaiuri.
Beneficii:
Asadar, va incurajam sa incercati ceaiurile acestor miraculoase plante medicinale si impartasiti experientele cu noi.
Ce este mierea de Manuka? Ce este MGO™? Cum alegi mierea de Manuka în funcție de nevoi Contraindicații ale mierii de Manuka
Oregano este o plantă erbacee, aromatică (din familia mentei), originară din Europa, care se găsește mai ales în zonele muntoase. Este un a
Echinaceea este o plantă medicinală americană care poate ajunge la 1,40 metri înălțime și care are flori intens colorate: violet, galben,
Gripa sezonieră este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se pot confrunta atât adulții cât și copiii. În cele ce urm
Durerile de cap sunt o problemă comună de sănătate, majoritatea oamenilor le experimentează la un moment dat. Migrenele frecvente sau severe pot
Femeile au nevoi specifice de nutrienți care se pot schimba pe tot parcursul vieții. Nu este suficient să folosești protecție solară, cremă hid