Pana in 2030, se estimeaza ca peste 1 miliard de oameni vor fi supraponderali.
Asadar, intelegerea mecanismelor ce dezvolta obezitatea si a conditiilor pe care le promoveaza este vitala.
In ultimii ani, a devenit clar ca bacteriile intestinale fac parte din acest mecanism; ele joaca un rol in metabolism si, prin urmare, influenteaza bolile legate de obezitate. Deoarece fructele consumate imbunatatesc diversitatea bacteriilor din intestin, imbunatatesc starea de sanatate generala si reduc cresterea in greutate.
In mod specific, fructele care sunt bogate in polifenoli sunt considerate a fi cele mai benefice. De exemplu, unii cercetatori au descoperit ca extractele de fructe bogate in aceste substante chimice pot reduce cresterea in greutate si pot imbunatati rezistenta la insulina.
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Université Laval din Canada au decis recent sa investigheze beneficiile potentiale ale unui fruct amazonian numit camu camu (Myrciaria dubia).
Nativ in Peru si Brazilia, camu camu este un fruct rosu-purpuriu, care este similar cu o ciresa. Desi indigenii au recoltat de mult fructele, au inceput doar de curand sa fie cultivate si vandute pe o piata mai larga. Camu camu este deosebit de popular in Japonia.
Desi camu camu nu va castiga premii pentru aroma sa, care a fost asemanat cu un amestec de visine si var, este deosebit de bogata in fitochimice potential sanatoase.
In special, are un nivel ridicat de antioxidanti, inclusiv acidul ellagic (care ar putea proteja impotriva anumitor boli cronice), ellagitaninele (care sunt considerate a proteja sanatatea vasculara) si proantocianidinele (o substanta chimica cu o serie de beneficii asupra sanatatii).
Incarcatura de nutrienti a fructului Camu camu
Camu Camu se mandreste, de asemenea, cu o incarcatura impresionanta de vitamina C de aproximativ 3.000 de miligrame la 100 de grame; care este de 20-30 de ori mai mult decat kiwi, oferindu-i unul dintre cele mai mari continuturi de vitamina C fata de orice fruct.
Impulsul nutritional impresionant al fructelor a fost studit de Prof. André Marette; el a vrut sa stie daca camu camu ar putea afecta pozitiv boalile metabolice si obezitatea.
Pentru a investiga, el si echipa sa au hranit soarecii cu o dieta bogata in grasimi si cu continut ridicat de zahar timp de 8 saptamani. O parte din soareci au fost hraniti si cu extract de camu camu in fiecare zi. Pana la sfarsitul studiului, soarecii care consumau extract de camu camu au castigat cu 50 la suta mai putina greutate decat cei care nu au consumat extractul.
Cand echipa sa uitat la rezistenta la insulina a soarecilor, au existat si schimbari demne de remarcat. Atat toleranta la glucoza, cat si sensibilitatea la insulina au fost imbunatatite; intre timp, nivelurile de endotoxine si inflamatie au scazut. Au fost, de asemenea, masurate modificari specifice in microbiomele animalelor.
Toate aceste schimbari au fost insotite de o remodelare a microbiota intestinale, inclusiv o inflorire de Akkermansia muciniphila si o reducere semnificativa in bacterii Lactobacillus.
Prof. André Marette - Nivelurile scazute de A. muciniphila au fost legate de inflamatie si de conditii specifice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.
Transplantarea microbiomei
In urmatoarea faza a experimentelor, au transplantat bacteriile intestinale de la soarecii hraniti camu camu in soareci fara germeni, care sunt animale crescute pentru a nu avea bacterii intestinale. Aceste rozatoare au vazut de asemenea schimbarile metabolice benefice observate la soarecii hraniti cu camu, desi numai temporar.
Prof. Marette ia acest lucru ca o dovada ca, camu camu "isi exercita efectele metabolice pozitive, cel putin partial, prin modularea microbiotei intestinale".
Urmatorul pas natural este de a duce aceasta cercetare la oameni; si deoarece fructele sunt deja comercializate pe scara larga, preocuparile privind siguranta sunt minime.
Desigur, nici un singur fruct nu va vindeca obezitatea sau boala metabolica; ambele sunt complexe si multilaterale. Cu toate acestea, din cauza prevalentei obezitatii, daca un compus din fructe ar putea ajuta sa aiba un impact semnificativ asupra populatiei in general, ar fi un urias pas inainte in lupta contra obezitatii.
Ce este mierea de Manuka? Ce este MGO™? Cum alegi mierea de Manuka în funcție de nevoi Contraindicații ale mierii de Manuka
Oregano este o plantă erbacee, aromatică (din familia mentei), originară din Europa, care se găsește mai ales în zonele muntoase. Este un a
Echinaceea este o plantă medicinală americană care poate ajunge la 1,40 metri înălțime și care are flori intens colorate: violet, galben,
Gripa sezonieră este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se pot confrunta atât adulții cât și copiii. În cele ce urm
Durerile de cap sunt o problemă comună de sănătate, majoritatea oamenilor le experimentează la un moment dat. Migrenele frecvente sau severe pot
Femeile au nevoi specifice de nutrienți care se pot schimba pe tot parcursul vieții. Nu este suficient să folosești protecție solară, cremă hid