Luna Herbagen
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Coada șoricelului (Achilea millefolium)

Coada șoricelului (Achilea millefolium)
     

Coada șoricelului

Coada șoricelului este o plantă erbacee, perenă, din familia Asteraceae, cu frunze penate, păroase și flori albe sau trandafirii, originară din Europa și din vestul Asiei. Este întâlnită din câmpie până în regiunile subalpine.

Pentru obţinerea preparatelor medicinale din coada-şoricelului, se recomandã folosirea florilor,  însă unii considerã totuşi cã toatã partea aerianã (tulpina, frunzele) poate fi recoltatã împreunã cu florile mãrunte, albe, dispuse în inflorescenţe.

Florile conţin 0,2-0,5% ulei esenţial, iar frunzele, 0,02- 0,07%. Uleiul conţine sesquiterpene, mai ales azulenă, şi lactonă achilleinică, cu efect antiinflamator, tanini, flavonoidele antiinflamatorii, alcaloizii, principii active (achileina, azulen, chamazulena, cineol, borneol, thion- camfen, limonen, pinen, cariofilen, acizi organici, acid achileic, formic, acid acetic, valerianoic, probionic, alcooli metilic, colină, fitosteroli.

Achilea millefolium

Numele de "Achillea" provine de la Achilles, eroul legendar, care a descoperit planta și a folosit-o pentru tratarea rănilor soldaților săi. Numele speciei –"millefolium", descrie frunzele franjurate, care par a fi mii și mii. Tot aspectul frunzelor este cel de la care provine și denumirea populară românească, semănând cu o coadă de soricel. Datorită conținutului în ulei volatil bogat în azulene are proprietăți antiseptice, antiedematoase, antiinflamatoare, antipruriginoase, asemănătoare Mușețelului. Coada șoricelului este considerată "remediul luptătorului rănit" având acțiune pe tăieturi și echimoze - un excelent remediu antitraumatic, prea puțin cunoscut și folosit. Principiul amar, achilina, care se găsește în cantitate mai mare în frunze, are proprietăți tonice și stimulatorii asupra apetitului, conținutul în taninuri îi conferă acțiune astringentă, iar în compoziție se găsește și un compus cu efect antitermic. Flavonoidele sunt unele dintre substanțele active responsabile de actiunea antispasmodica si antiinflamatoare, iar lactonele sesquiterpenice au acțiune antiinflamatoare și coleretic-colagoga.

 

Coada șoricelului se folosește pentru:

  • reglare hormonală datorită prezenţei fitosterolilor, principiile active ajută la refecerea celulelor hepatice
  • evacuarea vezicii biliare, acţiune coleretică, colagogă, impiedică formarea pietrelor la vezică
  • antiinflamatorie la nivelul vezicii, combate colecistiele acute şi cronice, creşte rezistenţa organismului la infecţii, flavonoidele au acţiune antispastică, combat spasmele intestinale, reduc inflamaţia şi ajută la refacerea mucoasei tubului digestiv, datorită fitosterolilor continuţi
  • previne artrita reumatoidă
  • Circulația sanguina este îmbunătăţită
  • fortifică sistemul imunitar
  • activează ca și un decongestionant: are ca efect calmarea tusei, reduce formarea de secreţii şi ajută la tratarea infecţiilor de la nivelul tractului respirator superior
  • previne hemoragiile: poate contracta vasele de sânge, prevenind hemoragiile sau reducând sângerările. Cu ajutorul acestei proprietăţi pot controlate menstruaţiile abundente sau sângerările intestinale, sângerările urinare.
  • reglează tensiunea arterial
  • calmează rănile

Remedii naturiste - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.