Lavanda este folosita din antichitate! Era faimos in Egipt si Roma, iar in Asia era utilizat pentru a trata insomnii si psihoze. In Romania era folosit pentru parfumarea apei de baie si a ramas una dintre cele mai populare plante.
„Desi este folosita intens in industria cosmetica, levantica este apreciata si ca planta medicinala, iar in aplicatiile terapeutice se folosesc mai ales florile. Planta are proprietati sedative, antispastice, antiseptice, hipotensoare, carminative, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare si cicatrizante, de ajutor intr-o varietate de boli" spune Eugen Giurgiu, doctor in biochimie.
Lavanda are numeroase proprietati terapeutice cunoscute sau mai putin cunoscute. Iata cateva idei cum sa folosesti lavanda:
Ceaiul de lavanda este un antidepresiv natural cu putere de a alunga anxietatea si insomnia! Calmeaza greata si indigestia: lavanda contine polifenoli, care au capacitatea de a distruge bacteriile din stomac care sunt responsabile de digestia lenta. Pune 2-3gr de flori de lavanda intr-o cana cu apa fierbinte. Lasa la infuzezat timp de 10 minute. Este recomandat consumarea de 3-4 cani pe zi.
Conform unui studiu medical din 2012, facut de Mashhad University of Medical Science, uleiul esential de lavanda are capacitatea de a trata migrenele si durerile de cap!
Uleiul de lavanda este excelent pentru ingrijirea parului! Indeparteaza excesul de sebum si matreata, regleaza circulatia de sange a scalpului, opreste caderea parului si ajuta la crestere. Amesteca 15 picaturi de ulei esential de lavanda cu 2 linguri de ulei de masline. Maseaza uleiul pe intreaga suprafata a scalpului, apoi acopera capul cu un prosop timp de o ora, dupa care spala cu apa din abundenta.
Apa de lavanda este obtinuta prin distilare si are proprietati regenerante si calmante asupra tenului. Este un tonifiant natural care reda stralucirea naturala a pielii. Este recomandat pentru tratarea arsurilor, intepaturilor de insecte, acnee, eczeme si diverse inflamatii ale pielii. Apa de lavanda se aplica nediluat prin pulverizare directa.
Lavanda stimuleaza circulatia sanguina, relaxeaza musculatura si sistemul nervos si are proprietati antiseptice, care (in urma baii) lupta cu infectiile si micozele pielii. Baia fierbinte de lavanda elimina toxinele din piele, relaxeaza organismul si musculatura si ajuta pielea sa absoarba ingredientele active unice al lavandei: acidul acetic, taninul si substantele minerale.
Otetul aromatic se poate folosi in gastronomie si in cosmetica! Este ideal folosirea otetului ca dressing de salata dar si ca un tonic pentru par sau piele. Pentru obtinerea acestui otet minunat trebuie numai sa adaugi 10 linguri de lavanda maruntita intr-un litru de otet de mere si lasa la macerat timp de 10 zile, dupa care se filtreaza.
Lavanda este o planta comestibila! Se poate adauga in inghetata, prajituri, salate si in alte retete. Este bogat in vitamine, calciu si fier.
Iata o idee excelenta: adauga langa apa si cateva flori mici de lavanda in suportul pentru cuburi de gheata si pune in congelator. Cuburile de gheata obtinute arata minunat intr-o pahar rece de limonada sau ceai!
Incearca ceva nou! Incearca reteta de fursecuri cu unt si lavanda!
Ghimbirul este o planta erbacee, care creste mai ales in zonele tropicale. Are nevoie de temperatura constanta si ridicata pentru a se dezvolta coresp
Exista o rasina de arbore exotic care ne-a atras atentia de multe ori, numele acesteia apare deseori pe site-uri naturiste, in magazine si suplimente
Urzica este o planta miraculoasa, care resuseste sa creasca in zone cultivate sau necultivate, locuri uitate de lume, pe marginile drumurilor sau al a
![]() |
L-V intre 9-17 0365-430.166 |
![]() | |
![]() |
la comenzi peste 150 Lei |