Luna Herbagen
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Importanța fibrelor aliemntare în dietă

Importanța fibrelor aliemntare în dietă
     

Fibrele sunt unele dintre principalele motive pentru care alimentele integrale sunt bune. Dovezile arată că aportul adecvat de fibre poate aduce beneficii asupra digestiei și reduce riscul de boli cronice. Multe dintre aceste beneficii sunt mediate de microbiota intestinală. 

Cu toate aceastea, nu toate fibrele sunte egale. Diferite tipuri au efecte diferite asupra sănătății.

Există 2 tipuri de fibre: fibre solubile (se dizolvă în apă și pot fi metabolizate de bacteriile intestinale) și fibre insolubile (nu se dizolvă în apă).

Autoritățile sanitare recomandă bărbaților și femeilor consumul a 36g și, respective, 25g de fibre pe zi. 

Beneficiile consumului de fibre alimentare

1. Ajută la scăderea în greutate

Anumite tipuri de fibre ajută organismul la pierderea kilogramelor prin reducerea apetitului. Studiile au demonstrat că, creșterea fibrelor alimentare duce la scăderea în greutate prin reducerea aportului de calorii. Acestea încetinesc absorbția nutrinaților și cresc senzația de sațietate.

Totuși, depinde de tipul de fibre. Unele nu au nici un efect asupra greutații, în timp ce fibrele solubile prezintă un efect impresionant. 

2. Reduc creșterile nivelului de glicemie după o masă bogată în carbohidrați

Alimentele care conțin fibre solubile au un indice glicemic mai scăzut și nu determină creșteri mari ale glicemiei, comparativ cu alimentele care au un conținut scăzut de fibre.

3. Reduc nivelul de colesterol

Ceea ce s-a descoperit momentan este că, vâscozitatea fibrelor solubile ajută la reducerea nivelului de colesterol, dar această scădere nu este semnificativă. Totuși, studiile observaționale au demonstrat că oamenii care au un aport crescut de fibre prezintă un risc mic de a dezvolta boli cardiovasculare.

  • Fibre Mix 200gr Sanovita

    Fibre Mix 200gr Sanovita

    12,30 lei
    Amestecul natural de tarate de ovaz, seminte de in si tarate de psyllium ofera organismului aportul echilibrat de fibre alimentare, proteine, vitamine si minerale, contribuind la mentinerea sanatatii sistemului digestiv prin combaterea constipatiei. Semintele de in reprezinta o sursa vegetala foarte importanta de acizi grasi Omega-3, accelerand metabolismul si arderea grasimilor.Mod de consum ...
  • Glucomannan Fibre Slabit 90cps Rotta Natura

    Glucomannan Fibre Slabit 90cps Rotta Natura

    48,00 lei
    Glucomannanul este o fibra solubila extrasa din radacina de Konjac, planta originara din Japonia.Folosita de secole, ea este singura planta care contine fibre alimentare care retin de pana la de 200 de ori greutatea sa in apa, marindu-si astfel volumul. Ca urmare, ea formeaza in stomac un balonas gastric care reduce apetitul si incetineste digestia, creand astfel o senzatie indelungata de satietat ...
  • Breakfast Detox - Fibre din Seminte de Canepa Eco 300gr Canah

    Breakfast Detox - Fibre din Seminte de Canepa Eco 300gr Canah

    34,20 lei
    Canepa este unul dintre alimentele perfecte ale naturii, un super-aliment care poate ajuta la mentinerea sanatatii si a starii de bine. Canepa poate oferi un spectru larg de beneficii pentru sanatate, cele mai importante fiind: cresterea nivelului de energie, reglarea nivelului colesterolului, imbunatatirea circulatiei, intarirea sistemului imunitar si nervos, recuperarea rapida in cazul leziunilo ...
  • Biscuiti Cereale Bogati In Fibre 280g, Gullon
    -24%

    Biscuiti Cereale Bogati In Fibre 280g, Gullon

    10,88 lei
    14,50 lei
    Ingrediente: faina integrala de grane 59,5% (fulgi de ovaz, faina de grau), ulei vegetal cu nivel ridicat de acizi grasi 18%, indulcitor: maltit, fibre alimentare, agent de afanare, carbonati de amoniu, sare alimentara, aroma de vanilie. Contine zaharuri sub forma lor naturala. Produsul poate contine urme de lapte si soia. Consumul excesiv poate avea efect laxativ.Valori nutritive medii in 100g pr ...

4. Combat constipația

Unul dintre beneficiile principale ale consumului de fibre este reducerea constipației. Fibrele ajută la absorbția apei, la creșterea volumului scaunului și accelerarea motilității intestinale. 

5. Reduc riscul de cancer colorectal

Cancerul colorectal este a treia cauză de deces prin cancer în lume. Multe studii au asociat aportul ridicat de alimente bogate în fibre cu un risc redus de cancer de colon. 

Cu toate acestea, alimentele integrale, bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, conțin diferiți alți nutrienți sănătoși și antioxidanți care pot afecta riscul de cancer.

Este dificil de izolat efectele fibrelor de alți factori în dietele sănătoase, cu alimente integrale. Până în prezent, nu sunt dovezi puternice că fibrele au un efect de prevenire a cancerului. Totuși, fibrele ajută la menținerea unui colon sănătos, mulți oameni de știință cred că fibrele joacă un rol important.

Fibrele alimentare prezintă o varietate de beneficii pentru sănătate. Nu numai că hrănesc bacteriile intestinale, dar fibrele fermentabile formează și acizi grași cu lanț scurt, care hrănesc peretele colonului. 

În plus, fibrele solubile, pot reduce apetitul, scad nivelul de colesterol și scad nivelul de glicemie după mesele bogate în carbohidrați. Dacă urmați un stil de viață sănătos, încercați să consumați o varietate de fibre alimentare din fructe, legume și cereale integrale.

Dieta si fitness - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.