30 RON reducere la comenzile de peste 199 RON ☀
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Cum poate realitatea virtuala stimula exercitiile fizice

Cum poate realitatea virtuala stimula exercitiile fizice
     

Cercetarile arata ca afundarea intr-un mediu virtual in timpul unui antrenament ajuta la cresterea performantei si a rezistentei, precum si la reducerea nivelului de durere si efort perceput.

Purtarea unui set de casti VR in timpul exercitiilor poate creste performanta.

Cercetatorii au cautat din ce in ce mai mult aplicatiile terapeutice potentiale ale realitatii virtuale (VR). Terapia cognitiva comportamentala, de exemplu, atunci cand este administrata cu ajutorul tehnologiei VR, se pare ca reduce paranoia si anxietatea.

Oamenii de stiinta au folosit, de asemenea, terapia cu expunere la VR pentru a reduce tulburarile de stres post-traumatic la militarii intorsi din razboaie.

Unele studii experimentale au folosit chiar si castile VR pentru a reduce durerea unor proceduri chirurgicale minore pentru adulti, precum si durerea la copii.

O noua cercetare exploreaza in continuare relatia dintre VR si experienta durerii, dar in contextul exercitiilor fizice.

Oamenii de stiinta care au fost condusi de Maria Matsangidou, cercetator doctorant la Scoala de Inginerie si Arte Digitale de la Universitatea din Kent din Marea Britanie, au incercat sa examineze efectele VR asupra performantei si perceptia durerii in timpul unui antrenament.

Constatarile au fost publicate in revista Psychology Sports and Exercise.

   Studierea efectelor VR asupra exercitiilor fizice

Matsangidou si colegii au cerut celor 80 de participanti voluntari sa efectueze o curbare izometrica la 20% din puterea lor maxima si sa mentina greutatea cat mai mult posibil. Dintre participanti, 40 purtau setul cu casca iari 40 faceau exercitiile in mod normal.

Cei care purtau setul cu casca VR au vazut o recreare virtuala a aceluiasi mediu in care se afla grupul de control - adica aceiasi camera decorata in acelasi mod - dar au putut vedea si o reprezentare vizuala a bratului care detinea greutatea .

Cercetatorii au masurat bataile inimii participantilor la studiu, timpul la epuizare si constiinta corporala privata - adica constientizarea unei persoane asupra propriilor senzatii corporale.

Studiile anterioare au aratat ca persoanele cu o constienta corporala inalta tind sa perceapa mai multa durere in timpul exercitiilor, asa ca cercetatorii au vrut sa vada daca acest factor psihologic ar avea vreun efect asupra efectelor VR asupra exercitiilor fizice.

In acest studiu, participantilor li sa cerut, de asemenea, sa raporteze evaluarea intensitatii durerii si a efortului perceput.

In ansamblu, utilizarea VR a dus la o scadere a perceptiei durerii si efortului. Dupa un minut de mentinere a greutatii, intensitatea durerii raportata in grupul VR a fost cu 10% mai mica decat cea din grupul de control.

De asemenea, pentru utilizatorii VR a durat 2 minute, in medie, inainte de a se simti epuizati si au avut o reducere de ritm cardiac de trei ori pe minut comparativ cu grupul de control.

Constiinta corporala privata nu a atenuat efectele pozitive ale utilizarii VR in timpul unui antrenament. Cercetatorii sunt plini de speranta ca VR ar putea fi folosite pentru a incuraja oamenii sa exerseze mai mult.

Principalul autor al studiului comenteaza rezultatele, spunand: "Din datele colectate reiese ca utilizarea tehnologiei VR poate imbunatati performantele in timpul exercitiilor pe o serie de criterii".

Acest lucru ar putea avea implicatii majore pentru regimurile de exercitii pentru toti, de la utilizatori ocazional sala de sport la sportivi profesionisti.

Dieta si fitness - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter