Luna Herbagen
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

5 sfaturi simple pentru a vă crește nivelul de energie

5 sfaturi simple pentru a vă crește nivelul de energie
     

Motivele pentru care s-ar putea să va simțiți obosiți și epuizați de energie pot varia de la lipsa somnului sau stresul de la locul de muncă, până la alte cauze,  mult mai complexe, cum ar fi  o afecțiune cronică sau diferite tratamente.

În timp ce oboseala cauzată de o afecțiune cronică poate fi mai dificil de combătut, deprinderea unor obiceiuri de viață vă poate ajuta să maximizați energie de care beneficiați zilnic. 

1. Acordați atenție dietei

Una dintre principalele noastre surse de energie este mâncarea pe care o consumăm. Deci, dacă vrem să ne menținem nivelul de energie, trebuie să mâncăm sănătos și să integrăm cele mai nutritive alimente în dietele noastre. Energia obținută din alimente se măsoară în calorii.

Dacă nu consumăm suficiente calorii, corpul nostru se poate simți obosit, deoarece nu are suficientă "combustibil" pentru a funcționa. În același timp, însă, dacă obținem prea multe calorii, există o supraîncărcare a sistemului și s-ar putea să ne simțim mai lenți.

Deci, pentru a ne simți pregatiti pentru acțiune, trebuie să învățăm să menținem un echilibru în ceea ce privește aportul nostru de calorii.

Orientările oficiale de la Biroul de Prevenire a Bolilor și Promovarea Sănătății pentru 2015-2020 sugerează ca femeile ar trebui să aibă un aport caloric de 1.600-2.400 pe zi, iar bărbații de 2.000-3.000 pe zi. Cantitatea exactă variază în funcție de vârstă, greutate corporală și înălțime.

Dar energia nu este doar despre cantitatea de calorii; este vorba și de calitatea lor. Unele alimente oferă energie dar au o valoare nutritivă mică sau deloc. 

Astfel de alimente sunt o sursă de așa-numitele calorii goale și de obicei includ produse prelucrate și ultra-prelucrate, cum ar fi dulciurile, chipsuri sau băuturile carbogazoase.

2. Faceți exerciții ușoare

Uneori, în mijlocul zilei de lucru, te poți simți obosit și creierul se poate "autoîncetini". În acest moment ar trebui să te ridici de la birou și să faci puțină mișcare. E bine să te ridici de pe scaun, să te întinzi puțin, și chiar să faci puțină mișcare în birou iar apoi poți să te apuci să lucrezi din nou.

Mișcarea vă va ajuta să vă revitalizați. După cum explică specialiștii de la Universitatea Harvard în raportul lor dedicat, deși exercițiile fizice nu pot fi primul lucru pe care veți dori să-l faceți atunci când vă simțiți epuizați de energie, vă stimulează corpul și mintea în câteva moduri vitale.

În primul rând, spun ei, orice formă de exercitiu, la nivel celular, formează mai multe unități producătoare de energie în mușchii voștri, astfel încât corpul să poată susține activitatea.

De asemenea, exercitiul "crește capacitatea de transport a oxigenului în organism" și crește circulația, astfel încât oxigenul va ajunge și va "alimenta" toate părțile corpului în timp mai scurt.

În plus, stimulează eliberarea hormonilor de stres - cu moderație - care vă fac să vă simțiți mai energizați și mai vigilenți.

"Dar ce fel de exercițiu ar trebui să faceți?" întrebați autorii raportului, care apoi explică faptul că, pe scurt, orice va face - atâta timp cât vă angajați într-un fel de activitate fizică.

"Nu trebuie să vă petreceți prea mult timp îngrijorându-vă cu privire la acest lucru. Când vine vorba de exerciții fizice și de energie, e greu să greșești - și nu trebuie să alergi kilometri întregi sau să depășești pragul de epuizare fizică”

Un studiu recent care a implicat sute de participanți pe o perioadă de 15 ani confirmă faptul că doar o jumătate de oră de exerciții aerobice ușoare în fiecare zi vă va ajuta să rămâneți sănătoși și vă ajuta organismul nostru pe termen lung.

3. Faceți-vă timp pentru meditație

Meditația și yoga ar putea contribui la creșterea nivelului de energie. Acest lucru se datorează faptului că aceste practici se concentrează pe tehnici - cum ar fi respirația conștientă - care urmăresc să promoveze o stare de calm și să vă alungați stările de stres și oboseală.

Deci, dacă oboseala este datorată - cel puțin parțial - stresului crescut, yoga sau meditația ca o abordare de rutină "de auto-îngrijire" vă poate ajuta să deveniți mai rezistenți la acești factori.

Un studiu realizat anul trecut a constatat că persoanele care practică meditația și yoga au un sistem imunitar mai bun și au dezvoltat o rezistență sporită în fața stresului și a anxietații.

Un alt studiu a arătat că doar 25 de minute de yoga sau meditație - comparativ cu 25 de minute de lectură liniștită - ar putea stimula starea de spirit a oamenilor, precum și nivelul lor de energie și funcția executivă.

O analiză a studiilor care investighează beneficiile yoghinelor asupra sănătății a concluzionat de asemenea că această practică poate îmbunătăți rezistența la stres la persoanele care lucrează în domenii destul de stresante, precum și la reducerea anxietății și îmbunăățirea simptomelor depresiei.

4. Învățați să delgați sarcini

S-ar putea să ne simțim slăbiți de responsabilitățile noastre - de la treburile casnice mici, cum ar fi gătitul, la proiecte complexe cu ramificații complexe.

Cu toate acestea, dacă nu găsim o strategie decentă de a redistribui unele dintre aceste responsabilități, cel puțin din când în când, aceasta ar putea duce la un sentiment constant de oboseală în viața de zi cu zi, ceea ce nu este deloc la productiv.

Cercetările au arătat că persoanele care investesc în servicii care le permit să nu mai fie îngrijorate de anumite treburi ce-i consumă, astfel încât să nu aibă de-a face cu suprasolicitarea mentală și fizică, au un sentiment mai bun de bunăstare generală.

5. Nu subestimați somnul 

În cele din urmă, este esențial să vă asigurați că aveti un somn de bună calitate pe timp de noapte pentru a preveni oboseala.

Obținerea unui somn suficient ar trebui să fie o prioritate maximă. Deși acest lucru poate fi cel mai evident sfat, mulți dintre noi adesea subestimează impactul pe care timpul redus de dormit sau intreruperea somnului îl poate avea asupra nivelului noastru de energie și asupra sănătății și bunăstării, în general.

Cercetarea a asociat somnul întrerupt cu neurodegenerare, probleme de sănătate mintală și predispoziție crescută de îngrijorare. Cât de multă nevoie de somn aveți, depinde în mare masură de vârsta noastră și de alți factori. 

Cu toate acestea, în medie, adulții ar trebui să doarmă în jur de 7-9 ore pe noapte pentru a se simți revigorați.

Dieta si fitness - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.