Ai livrare gratuita!
* la toate comenzile de peste 79 lei
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Somnul insuficient la copii creste riscul aparitiei diabetului zaharat

Somnul insuficient la copii creste riscul aparitiei diabetului zaharat
     

Noi cercetari investigheaza legatura dintre durata somnului si factorii de risc pentru diabetul zaharat la copii. In SUA se estimeaza ca o treime din oameni dezvolta diabet de tip 2 la un moment dat in timpul vietii. Boala afecteaza barbatii si femeile de toate varstele, dar, potrivit celor mai recente date din Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), peste 5000 de tineri sunt diagnosticati cu diabet de tip 2 in fiecare an. Cercetatorii de la Universitatea St. George, din Londra, in Marea Britanie, au propus examinarea legaturii potentiale dintre durata somnului si riscul de diabet zaharat de tip 2 la copii. Echipa a fost condusa de profesorul St. George, Christopher G. Owen, iar rezultatele au fost publicate in revista Pediatrics.

Dupa cum explica autorii noii cercetari, posibilele asociatii intre durata somnului si factorii de risc pentru diabetul de tip 2 nu au fost suficient studiate pana acum.Cercetatorii au examinat 4.525 copii cu varste cuprinse intre 9 si 10 ani, toti traind in Anglia. Au luat masuratorile corpului copiilor, incluzand inaltimea, greutatea, tensiunea arteriala si bioimpedanta - o masura a rezistentei corpului la curentul electric, care ofera o imagine asupra compozitiei corporale. Cercetatorii au luat probe de sange si au testat predispozitia copiilor la diabet zaharat de tip 2 folosind un test de glucoza in plasma. Ei au testat si nivelul de lipide, insulina si hemoglobina HbA1c.

Insulina este hormonul care regleaza nivelul de zahar din sange. Un dezechilibru in lipidele organismului - sau in grasimea corporala - este considerat a fi implicat in complicatiile cardiovasculare pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. in cele din urma, s-a demonstrat ca HbA1c este un factor al unei astfel de afectari lipidice.

S-a constatat ca diminuarea somnului la copii doar cu o singura ora pe noapte creste riscul aparitiei diabetului. in general, copiii au dormit in medie 10,5 ore pe noapte. Studiul nu a gasit asocieri cu factori de risc cardiovascular, cum ar fi hemoglobina HbA1c.

Cu toate acestea, studiul a constatat ca cu cat durata mai scurta a somnului este mai indelungata, cu atat nivelurile de grasime ale copiilor sunt mai ridicate. In plus, studiul a descoperit o corelatie inversa similara intre durata somnului si nivelurile de insulina, rezistenta la insulina si nivelurile de zahar din sange.

De fapt, doar o ora de somn mai putin a crescut semnificativ factorii de risc de diabet de tip 2, cum ar fi glicemia si rezistenta la insulina. Totodata s-a constatat ca daca copii dorm mai mult in timpul zilei, cu doar 30 de minute ar putea duce la o scadere a indicele de masa corporala (IMC) de 0,1 kilograme pe metru patrat si o scadere a rezistentei la insulina.

Copilul meu - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.