⏰ PROMOTIA ZILEI
Ai 10% reducere pentru toate produsele din categoria Mancare sanatoasa.
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Somnul insuficient la copii creste riscul aparitiei diabetului zaharat

Somnul insuficient la copii creste riscul aparitiei diabetului zaharat
     

Noi cercetări investighează legatura dintre durata somnului și factorii de risc pentru diabetul zaharat la copii. În SUA se estimează că o treime din oameni dezvoltă diabet de tip 2 la un moment dat în timpul vieții, datorită stilului de viață nesănătos. Boala afectează bărbații și femeile de toate vârstele, dar, potrivit celor mai recente date din Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), peste 5000 de tineri sunt diagnosticați cu diabet de tip 2 în fiecare an. Cercetătorii de la Universitatea St. George, din Londra, în Marea Britanie, au propus examinarea legăturii potențiale dintre durata somnului și riscul de diabet zaharat de tip 2 la copii. Echipa a fost condusă de profesorul St. George, Christopher G. Owen, iar rezultatele au fost publicate în revista Pediatrics.

După cum explică autorii noii cercetări, posibilele asociații între durata somnului și factorii de risc pentru diabetul de tip 2 nu au fost suficient studiate până acum. Cercetătorii au examinat 4.525 copii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani, toți trăind în Anglia. Au luat masuratorile corpului copiilor, incluzând înălțimea, greutatea, tensiunea arteriala și bioimpedanța - o metodă de măsurare a țesutului adipos și muscular bazat pe trecerea prin corp a unui curent electric, care oferă o imagine asupra compoziției corporale. Cercetătorii au luat probe de sânge și au testat predispoziția copiilor la diabet zaharat de tip 2 folosind un test de glucoza în plasmă. Ei au testat si nivelul de lipide, insulina și hemoglobina HbA1c.

Insulina este hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge. Un dezechilibru în lipidele organismului - sau în grăsimea corporală - este considerat a fi implicat în complicațiile cardiovasculare pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. În cele din urmă, s-a demonstrat ca HbA1c este un factor al unei astfel de afectări lipidice.

S-a constatat că diminuarea somnului la copii doar cu o singură oră pe noapte crește riscul apariției diabetului. În general, copiii au dormit în medie 10,5 ore pe noapte. Studiul nu a găsit asocieri cu factori de risc cardiovasculari, cum ar fi hemoglobina HbA1c.

Cu toate acestea, studiul a constatat că, cu căt durata mai scurtă a somnului este mai îndelungată, cu atât nivelurile de grăsime ale copiilor sunt mai ridicate. În plus, studiul a descoperit o corelație inversă similară între durata somnului și nivelurile de insulină, rezistența la insulină și nivelurile de zahăr din sânge.

De fapt, doar o oră de somn mai puțin a crescut semnificativ factorii de risc de diabet de tip 2, cum ar fi glicemia și rezistența la insulină. Totodată s-a constatat că dacă copii dorm mai mult în timpul zilei, cu doar 30 de minute ar putea duce la o scădere a indicele de masă corporală (IMC) de 0,1 kilograme pe metru pătrat și o scădere a rezistenței la insulină.

Copilul meu - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.