Noi cercetări investighează legatura dintre durata somnului È™i factorii de risc pentru diabetul zaharat la copii. În SUA se estimează că o treime din oameni dezvoltă diabet de tip 2 la un moment dat în timpul vieÈ›ii, datorită stilului de viață nesănătos. Boala afectează bărbaÈ›ii È™i femeile de toate vârstele, dar, potrivit celor mai recente date din Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), peste 5000 de tineri sunt diagnosticaÈ›i cu diabet de tip 2 în fiecare an. Cercetătorii de la Universitatea St. George, din Londra, în Marea Britanie, au propus examinarea legăturii potenÈ›iale dintre durata somnului È™i riscul de diabet zaharat de tip 2 la copii. Echipa a fost condusă de profesorul St. George, Christopher G. Owen, iar rezultatele au fost publicate în revista Pediatrics.
După cum explică autorii noii cercetări, posibilele asociaÈ›ii între durata somnului È™i factorii de risc pentru diabetul de tip 2 nu au fost suficient studiate până acum. Cercetătorii au examinat 4.525 copii cu vârste cuprinse între 9 È™i 10 ani, toÈ›i trăind în Anglia. Au luat masuratorile corpului copiilor, incluzând înălÈ›imea, greutatea, tensiunea arteriala È™i bioimpedanÈ›a - o metodă de măsurare a È›esutului adipos È™i muscular bazat pe trecerea prin corp a unui curent electric, care oferă o imagine asupra compoziÈ›iei corporale. Cercetătorii au luat probe de sânge È™i au testat predispoziÈ›ia copiilor la diabet zaharat de tip 2 folosind un test de glucoza în plasmă. Ei au testat si nivelul de lipide, insulina È™i hemoglobina HbA1c.
Insulina este hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge. Un dezechilibru în lipidele organismului - sau în grăsimea corporală - este considerat a fi implicat în complicaÈ›iile cardiovasculare pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. În cele din urmă, s-a demonstrat ca HbA1c este un factor al unei astfel de afectări lipidice.
S-a constatat că diminuarea somnului la copii doar cu o singură oră pe noapte creÈ™te riscul apariÈ›iei diabetului. În general, copiii au dormit în medie 10,5 ore pe noapte. Studiul nu a găsit asocieri cu factori de risc cardiovasculari, cum ar fi hemoglobina HbA1c.
Cu toate acestea, studiul a constatat că, cu căt durata mai scurtă a somnului este mai îndelungată, cu atât nivelurile de grăsime ale copiilor sunt mai ridicate. În plus, studiul a descoperit o corelaÈ›ie inversă similară între durata somnului È™i nivelurile de insulină, rezistenÈ›a la insulină È™i nivelurile de zahăr din sânge.
De fapt, doar o oră de somn mai puÈ›in a crescut semnificativ factorii de risc de diabet de tip 2, cum ar fi glicemia È™i rezistenÈ›a la insulină. Totodată s-a constatat că dacă copii dorm mai mult în timpul zilei, cu doar 30 de minute ar putea duce la o scădere a indicele de masă corporală (IMC) de 0,1 kilograme pe metru pătrat È™i o scădere a rezistenÈ›ei la insulină.