Boala celiacă este o tulburarea digestivă cauzată de o reacÈ›ie imună anormală a organismului față de gluten. Glutenul este o proteină găsită în alimente precum grâu, orz, secară È™i triticale. Se poate găsi È™i în ovăzul care a fost făcut în fabricile de procesare care manipulează alte cereale. Glutenul poate fi găsit chiar È™i în unele medicamente, vitmaine È™i rujuri. IntoleranÈ›a la gluten se caracterizează prin simptome ce apar după consumul de alimente care conÈ›in gluten. Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiacă pot avea o sensibilitate uÈ™oară la gluten, în timp ce boala celiacă este o tulburare autoimună.
În boala celiacă, răspunsul imun la gluten creează tonxine care distrug vilozitățile intestinale. Acestea sunt mici proeminenÈ›e asemănătoare degetelor din mucoasa intestinului subÈ›ire. Când aceste vilozități sunt deteriorate, organismul nu poate absorbi nutrienÈ›i din alimente. Acest lucru poate duce la malnutriÈ›ie È™i alte complicaÈ›ii grave de sănătate, inclusiv leziuni intestinale permanente.
Persoanele care suferă de boala celiacă tebuie să elimine toate formele de gluten din alimentaÈ›ie. Acestea includ majoritatea produselor de pâine, produse de patiserie, bere È™i alimente în care glutenul poate fi folosit ca ingredient stabilizator.
Simptomele bolii celiace implică de obicei întregul sistem digestiv, dar pot afecta È™i alte părÈ›i ale corpului. Copiii È™i adulÈ›ii tind să aibă un set diferit de simptome.
Copiii diagnosticați cu boala celiacă se pot simți obosiți și iritabili. Simptomele comune includ:
Nu există un leac pentru această boală. Cercetătorii lucrează la noi tratamente și sunt considerate promițătoare. Dar, pentru moment, afecțiune este gestioante cu o dietă fără gluten. Acest lucru lasă mucoasa intestinală să se vindece și ajută la ameliorarea simptomelor.
Dieta copilului nu ar trebui să conÈ›ină grâu, orz, secară È™i cereale aferente. Nicio lege nu impune producătorilor de alimente să enumere glutenul pe etichetele alimentelor, ceea ce poate fi dificil de evitat. Este foarte important să se citească etichetele produselor cu atenÈ›ie înainte de cumpărare. La fel trebuie să se înveÈ›e È™i copilul să citească cu atenÈ›ie etichetele produselor alimentare.
MenÈ›inerea unei diete fără gluten nu este uÈ™oară. Din fericire, multe companii produc acum produse fărăr gluten, care pot fi găsite la diferite magazine alimentare, iar pe etichetă se poate observa sintagma „fără gluten”.
Cel mai important pas este de a È™tii care sunt alimentele sigure pentru consum. Iată o serie de recomandări alimentare care vă pot ajuta să determinaÈ›i ce să mâncaÈ›i È™i ce să evitaÈ›i.
EvitaÈ›i următoarele ingrediente: grâu, spelta, secară, orz, triticale, bulgur, făină graham, griÈ™.
EvitaÈ›i, cu excepÈ›ia cazului în care pe etichetă scrie fără gluten: pâine, prăjituri, dulciuri, cereale, fursecuri, crackers, crutoane, sosuri, ovăz, paste.
Puteți consuma aceste cereale fără gluten: hrișcă, porumb, amaranth, făină de porumb, făină făcută din orez, soia, porumb, cartofi sau fasole, quinoa, orez, tapioca.
Simptomele ar trebui să se amelioreze la câteva zile până la câteva săptămâni de la efectuarea schimbărilor alimentare. La copii, intestinul se vindecă de obicei în trei până la È™ase luni. Odată ce insetinul se vindecă complet, organismul va fi capabil să absoarbă nutrienÈ›ii în mod corespunzător.
Cel mai important, pentru a evita alte episoade tulburătoare nedorite este ca, copilul să înveÈ›e de mic cum să evite alimentele fără gluten È™i cum să citească etichetele produselor. Odată ce se asigură o disciplină nutriÈ›ională copilului, va creÈ™te È™i calitatea vieÈ›ii.