Trebuie să recunoștem că igiena bebelușilor nu este un lucru chiar așa de ușor.
Momentul băiÈ›ei bebeluÈ™ului este un moment minunat care întăreÈ™te relaÈ›ia dintre copil È™i mamă, dar multe prospete mămici sunt copleÈ™ite când îÈ™i văd copilaÈ™ii uzi, È™i ratează aceste momente unice. De obicei proaspetele mămici sunt speriate de idea de a face baie unui copilaÈ™ atât de mic, mai ales în primele luni de viață al acestuia. Dar nu trebuie să te temi, deoarece totul devine foarte normal È™i obiÈ™nuit odată cu trecerea timpului. Este o chestiune ce se bazează mai ales pe încrederea în propriile forÈ›e. Iată câÈ›iva paÈ™i pe care îi poÈ›i urma pentru ca băiÈ›a să fie o experiență plăcută atât pentru tine cât È™i bebeluÈ™ului tău:
1.Este recomandat ca băiÈ›a bebeluÈ™ului să fie făcută înainte să-l hrăneÈ™ti.
2.Nu uita să te speli întotdeauna pe mâini separat înainte de a face baie bebeluÈ™ului.
3.Ai grijă dacă buricul bebelusului nu s-a vindecat încă, spală-l uÈ™or cu buretele pentru a pastra zona aceea uscată.
4.De fiecare dată când îi faci baie vorbeÈ™te cu el. Dacă nu È™tii ce să-i spui, povesteÈ™te ce faci în acele minute. BebeluÈ™ilor le place foarte mult când vorbeÈ™ti cu ei, astfel ei simt că li se acorde atenÈ›ie suficientă.
Baiță pas cu pas...
În primul rand, găseÈ™te locul potrivit pentru baia copilului unde este cald È™i nu este curent. UÈ™ile, geamurile deschise aerul condiÈ›ionat sau ventilatorul pus în funcÈ›iune nu are ce caută în cameră unde îi faci baie bebeluÈ™ului. Asigură-te că apa nu este rece dar nici fierbinte. Pielea lor este foarte subÈ›ire È™i foarte sensibilă, aÈ™a că apa trebuie să fie doar caldă. Un termometru de apă este ideală dacă nu eÈ™ti sigur ca temperatură apei este bună pentru baiÈ›a bebeluÈ™ului tău. Temperatura trebuie să fie cam de 37-38 grade celsius.
Ai grijă să strângi toate cele necesare băiÈ›ei în jurul tău, ca să le ai la îndemână. Chiar dacă ai uitat ceva, nu lasă bebeluÈ™ul nesupravegheat în apă nici macăr pentru o secundă. Dacă sună la ușă sau sună telefonul, È™i vrei neapărat să raspunzi, mai bine înfășoară-l într-un prosop gros È™i i-al cu tine.Dar cel mai bine este sa ignori toate atunci cand îi faci baie micuÈ›ului tău.
Dacă bebeluÈ™ul tău plânge È™i nu-i place apa, opreÈ™te-te È™i încearcă zilele următoare.
Primele baiÈ›e ale bebeluÈ™ului se pot face în cadiÈ›e speciale pentru bebeluÈ™i. Odată cu creÈ™terea se pot achiziÈ›iona cădiÈ›e pentru copii mai mari care se pot monta în cadă mare din baie.
PoÈ›i lua bebeuÈ™ul lângă tine, pentru a face baie împreună, însă apa nu trebuie să fie fierbinte, È™i ideal ar fi ca cineva să fie lângă tine care să îÈ›i dea bebeluÈ™ul în cadă È™i apoi să îl scoată.
Când trebuie să îi faci baie?
Când trebuie făcut prima băiță depinde doar de tine. BebeluÈ™ii în primele săptămâni nu au încă nevoie de baie, dar poate fi distractiv pentru amândoi să faci baiță la doar câteva zile după naÈ™tere È™i aÈ™a îl poÈ›i pregăti să se obiÈ™nuiască cu igiena.
De obicei, bebeluÈ™ii nu au nevoie de baiță în fiecare seară. Dacă întotdeauna ai grijă ca funduleÈ›ul lui să fie curat, ajunge doar o dată sau de două ori pe săptămână.
Cu timpul, cum crește, băița devine o rutină de seară. Spală fața bebelușului doar cu apă. Ochișorii trebuie curățați doar cu apa și un prosopel curat. Spală ochii din partea inferioară spre urechi. Pentru ochiul celalalt folosește o altă parte a prosopului, curat. Dupa aceea cu un colțișor al prosopului pe degetul mic, curăță urechile bebelușului.