Specialistii ne sfatuiesc sa pastram un echilibru intre anotimpuri si sa nu micsoram procentul de legume si fructe pe timpul iernii. Copiii au nevoie de o alimentatie diversificata: bogata in fructe si legume si un aport optim de cereale si derivate (paine, mamaliga, paste). Dupa aceea sunt alimentele bogate in proteine: lactate, ouale. Ramane carnea care este un aliment optional, poate fi data de 2-3 ori pe saptamana: carne de pui, de curcan, de peste. Este bine sa evitam excesul de dulciuri pentru ca acestea se transforma in grasimi ceea ce-i fac sa fie vulnerabili in fata bolilor, consumul ridicat de dulciuri duce si la scaderea apetitului pentru mancare. Un copil sanatos, trebuie sa manance de toate, dar fara sa exageram, iar ca sa aiba pofta de mancare trebuie sa faca miscare si sa nu stea la o temperatura prea mare in casa.
Nutritionistii ne sfatuiesc ca legumele care se preteaza la a fi consumate crude, sa fie consumate asa. Cea mai buna metoda de preparare este cea care nu agreseaza termic produsul decat intr-o oarecare masura. Vorbim aici de pregatire la abur, fierbere sau la cuptor cu o temperatura constanta. Prajirea in ulei sau la foc, cu fum – legumele la gratar, sunt de evitat la copii.
O alta problema presanta pentru mame este calitatea legumelor sau fructelor existente in anotimpul rece. Pastrate in conditii optime de temperatura si umiditate fructele si legumele nu au cum sa-si piarda proprietatile. Isi pierd putin din proprietati numai cele congelate, dar si ele pastreaza o buna parte.
Dintre legumele si fructe disponibile iarna, cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv sunt:
- varza (si proaspata si murata)
- morcovul, hreanul (au un continut bogat in vitamina C)
- merele, citricele, gutuile, prunele uscate, stafidele (au un continut crescut de fier)
- curmalele (bogate in calciu)
- nucile (bogate in glucide, grasimi de calitate si vitaminele din grupul B)
Este recomandata ca pana la varstav de 3 ani, copiii sa nu consume carne de porc. Dupa aceasta varsta, se va folosi numai carnea slaba (muschi), bine preparata. Carnea de porc creste colesterolul, suprasolicita ficatul si pancreasul si poate prezenta risc infectios (trichineloza). Ouale se vor consuma numai preparate, nu este indicata maioneza sau alte alimente in care se foloseste oul crud, din cauza pericolui de toxiinfectii alimentare.
Aceiasi specialisti ne informeaza ca e foarte important ca vitaminele liposolubile (A, D, E si K) nu trebuie sa lipseasca din alimentatia celor mici.
Iarna este aproape aici. Ea aduce cu sine zăpadă, vreme rece, viscol și îngheț. În calitate de părinte, vrei să știi care sunt cele
Inceperea unui nou an scolar inseamna pentru orice parinte un val de emotii. Vorbim despre intrarea in colectivitate din nou, cand imunitatea intampin
Ești o viitoare mămică fericită, aștepți cu nerăbdare ca lunile să treacă pentru a vedea minunea ce stă în burtică. Cu siguranță do