âš¡ PROMO âš¡
Ai 8% reducere pentru toate produsele din categoria Uleiuri cosmetice.
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Alimentatia copiilor in timpul iernii

Alimentatia copiilor in timpul iernii
     

SpecialiÈ™tii ne sfătuiesc să păstrăm un echilibru între anotimpuri È™i să nu micÈ™orăm procentul de legume È™i fructe pe timpul iernii. Copiii au nevoie de o alimentaÈ›ie diversificată: bogată în fructe È™i legume È™i un aport optim de cereale È™i derivate (pâine, mamaligă, paÈ™te). După aceea  sunt alimentele bogate în proteine: lactate, ouăle. Rămâne carnea care este un aliment opÈ›ional, poate fi dată de 2-3 ori pe săptămână: carne de pui, de curcan, de peÈ™te. Este bine să evitam excesul de dulciuri pentru că acestea se transformă în grăsimi ceea ce-i fac să fie vulnerabili în faÈ›a bolilor, consumul ridicat de dulciuri duce È™i la scăderea apetitului pentru mâncare. Un copil sănătos, trebuie sa mănânce de toate, dar fără să exagerăm, iar ca să aibă poftă de mâncare trebuie să facă miÈ™care È™i să nu stea la o temperatură prea mare în casă.

NutritioniÈ™tii ne sfătuiesc ca legumele care se pretează la a fi consumate crude, să fie consumate aÈ™a. Cea mai bună metodă de preparare este cea care nu agresează termic produsul decât intr-o oarecare masură. Vorbim aici de pregătire la abur, fierbere sau la cuptor cu o temperatură constantă. Prăjirea în ulei sau la foc, cu fum – legumele la grătar, sunt de evitat la copii.

O altă problemă presantă pentru mame este calitatea legumelor sau fructelor existente în anotimpul rece. Pastrate în condiÈ›ii optime de temperatură È™i umiditate, fructele È™i legumele nu au cum să-È™i piardă proprietățile. ÎÈ™i pierd puÈ›in din proprietăți numai cele congelate, dar È™i ele pastrează o bună parte.

Dintre legumele și fructe disponibile iarna, cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv sunt:

- varza (și proaspată și murată)

- morcovul, hreanul (au un conÈ›inut bogat în vitamina C)

- merele, citricele, gutuile, prunele uscate, stafidele (au un conținut crescut de fier)

- curmalele (bogate în calciu)

- nucile (bogate în glucide, grăsimi de calitate È™i vitaminele din grupul B)

Este recomandată că până la vârsta de 3 ani, copiii să nu consume carne de porc. După această vârstă, se va folosi numai carnea slabă (muÈ™chi), bine preparată. Carnea de porc creÈ™te colesterolul, suprasolicită ficatul È™i pancreasul È™i poate prezenta risc infecÈ›ios (trichineloză). Ouăle se vor consuma numai preparate, nu este indicată maioneză sau alte alimente în care se foloseÈ™te oul crud, din cauza pericolui de toxinfecÈ›ii alimentare.

Aceiași specialiști ne informează că e foarte important că vitaminele liposolubile (A, D, E și K) nu trebuie să lipsească din alimentația celor mici.

Copilul meu - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.