Alergiile sezoniere, caracterizate mai ales prin rinită alergică (cunoscută ca È™i febra fânului), sunt printre cele mai frecvente alergii ale ultimilor ani. Acest tip de afecÈ›iune rezultă dintr-o reacÈ›ie alergică la polen. În funcÈ›ie de tipul de polen la care copilul este alergic, acesta poate fi afectat doar în anumite perioade ale anului – atunci când florile copacilor È™i plantelor care se regăsesc în mod obiÈ™nuit pe strada eliberează particule minuscule de polen în aer pentru a fertiliza alte plante – astfel că primăvara este sezonul cu cel mai mare potenÈ›ial în acest sens.
Sistemul imunitar al persoanelor alergice la polen tratează aceste particule (numite alergeni) ca invadatori È™i eliberează substanÈ›e chimice, inclusiv histamina, în fluxul sanguin pentru a se apăra împotriva lor. Eliberarea acestor substanÈ›e chimice este cea care provoacă simptomele alergiilor.
Oamenii pot fi alergici la unul sau mai multe tipuri de polen. Tipul la care cineva este alergic determină când apar simptomele. Chiar È™i copiii care nu au avut niciodată alergii sezoniere în ultimii ani le pot dezvolta. Alergiile sezoniere pot începe la aproape orice vârstă, deÈ™i de obicei nu se dezvoltă înainte de vârsta de 2 ani, iar majoritatea persoanelor dezvoltă aceste alergii până la vârsta de 20 de ani.
Care sunt semnele și simptomele alergiilor sezoniere?
Dacă copilul dumneavoastră dezvoltă simptome de „răceală” în aceeaÈ™i perioadă în fiecare an, alergiile sezoniere ar putea fi de cauza. Simptomele alergiei, care de obicei apar brusc È™i durează atâta timp cât o persoană este expusă la alergen, pot include:
Copiii care prezintă tuse, respiraÈ›ie È™uierătoare È™i/sau dificultăți de respiraÈ›ie în plus față de aceste simptome ar putea avea alergii care declanÈ™ează astm.
Alergiile de primăvară pot fi doar supărătoare pentru un copil cu simptome uÈ™oare, însă alergiile severe le pot afecta capacitatea de concentrare, randamentul în activități educative È™i îi pot împiedica să se joace în aer liber. Simptomele se diminuează de obicei pe măsură ce copiii cresc.
Cum să ajuți un copil cu alergii de primăvară
Aceste sfaturi pot ajuta la reducerea alergiilor sezoniere ale copiilor pe tot parcursul anului. Cu toate astea, dacă reducerea expunerii nu este posibilă sau nu ajută, medicii pot recomanda medicamente pentru simptomele alergiei. Acestea pot include antihistaminice orale, nazale și oculare (ochi) și spray-uri nazale cu steroizi, ori chiar injecții pentru alergii (imunoterapie).
Cum sunt diagnosticate alergiile sezoniere?
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că copilul dumneavoastră ar putea avea alergii sezoniere.
Pentru a afla ce alergeni cauzează simptomele unei persoane, alergologii fac de obicei teste cutanate, dar în unele cazuri, pentru paneluri mai complexe, pot apela È™i la analize de sânge.
Chiar dacă un test de piele sau un test de sânge arată o alergie, un copil trebuie să aibă È™i simptome pentru a fi diagnosticat corect cu o alergie activă.
Alergiile de mediu pot provoca simptome uÈ™oare până la severe. Prevenirea expunerii la alergeni este cel mai bun mod de a le trata, dar o combinare corectă a sfaturilor de mai sus poate schimba esenÈ›ial modul în care persoanele alergice traversează această perioadă.
Webshop-ul Vitamix vine cu o gamă largă de produse naturale care cu siguranță îÈ›i vor fi de ajutor!