Aproape una din opt femei va dezvolta o formă de cancer de sân pe parcursul vieÈ›ii. Femeile în momentul alăptării sunt mult mai conÈ™tiente de sănătatea sânilor decât în alte perioade ale vieÈ›ii, datorită schimbărilor rapide ce apar. Lapte matern este o sursă completă de hrană pentru nou născuÈ›i È™i sugari. OMS recomandă ca sugari să fie alăptaÈ›i exclusiv la sân în primele 6 luni de viață atât pentru sănătatea mamei cât È™i pentru a lui, iar alăptarea poate continua până la 2 ani sau mai mult, alături de alimente È™i băuturi adecvate.
Cercetările au demonstrat că, mamele care alăptează au un risc mai mic de a dezvolta cancer la sân la pre È™i post-menopauză. Majoritatea femeilor care alăptează experimentează modificări hormonale, întârzind totodată È™i ciclul menstrual. Datorită acestui factor, mamele sunt expuse mai puÈ›in de-al lungul vieÈ›ii la hormoni precum estrogenul, hormon care poate promova dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul sânilor.
Dovezile arată că, în general, cu cât este mai mare perioada de alăptare cu atât creÈ™te protecÈ›ia femeilor față de cancerul la sân.
Potrivit unui studiu unde s-au analizat factorii hormonali ai cancerului de sân, cercetătorii au că la fiecare 12 luni de alăptare, riscul de a dezvolta cancer scade cu 4.3% (studiul a făcut comparaÈ›ie cu mamele care au alăptat È™i care nu). Perioadă de 12 luni nu este definită unui singur copil, aceasta poate fi È™i ca total în familiile cu mai mulÈ›i copii.
Pe lângă factorii hormonali, mai există un alt factor important în ceea ce priveÈ™te reducere riscului de cancer la sân în perioada alăptări, È™i anume schimbările stiului de viață. Încă din perioada sarcinii femeilor le este recomandată să abodeze un stil de viață sănătos, pentru a oferi copilului toÈ›i nutrieÈ›i necesari pentru buna dezvoltare a organismului. Recomandările rămân neschimbate È™i pe perioada alăptării. Aceste schimbări vor duce totodată È™i la scăderea riscului de a dezvolta cancer.