Luna Herbagen
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

10 pași pentru o a avea o sarcină sănătoasă

10 pași pentru o a avea o sarcină sănătoasă
     

1. ProgramaÈ›i-vă la un consult medical cât mai curând posibil

De îndată ce afli că eÈ™ti însărcinată, trebuie să mergi la un consult ginecologic pentru îngrijire prenatală. Cu cât mergi mai din timp, cu atât mai repede poÈ›i primi indicaÈ›iile despre cum trebuie sa manageriezi sarcina mai uÈ™or. De asemenea cu cât mai curând se fac toate testele privind sănătatea fătului este cu atât mai bine.

2. Asigurați-vă o alimentație sănătoasă

 Pentru buna dezvoltare a fătului este deosebit de important să vă hrăniÈ›i bine È™i sănătos. Acest lucru înseamnă:

  • Cel puÈ›in cinci porÈ›ii de fructe È™i legume zilnic.  Proaspete, congelate, conservate, uscate sau sucuri.
  • Alimentele bogate în carbohidraÈ›i complecÈ™i, cum ar fi pâinea integrală, pastele din grâu dur È™i orezul brun. CarbohidraÈ›ii trebuie să reprezinte puÈ›in peste o treime din ceea ce mănânci. AlegeÈ›i soiurile integrale, la produsele de panificatie, pentru a obÈ›ine o cantitate mare de fibre.
  • Proteine de calitate, cum ar fi peÈ™te, carne slabă, ouă, fasole si nuci.
  • Produse lactate: lapte, brânză È™i iaurt.
  • Două porÈ›ii de peÈ™te pe săptămână, dintre care cel puÈ›in unul ar trebui să fie uleios, cum ar fi somonul, sardinele sau macrou.

 

PeÈ™tele este bogat în proteine, vitamina D, minerale È™i acizi graÈ™i omega-3, care sunt importante pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Dacă nu vă place peÈ™tele, puteÈ›i adăuga acizii graÈ™i omega-3 din alte alimente, cum ar fi nuci, seminÈ›e, produse din soia È™i legume cu frunze verzi. Nu trebuie să mănâncaÈ›i pentru doi când sunteÈ›i însărcinată. Nu aveÈ›i nevoie de calorii suplimentare pentru primele È™ase luni de sarcină. Doar în ultimele trei luni de sarcină e nevoie de un surplus de 200 de calorii pe zi. Este important să fiÈ›i bine hidratată. Cantitatea de apă din corp creÈ™te în timpul sarcinii pentru a vă ajuta să menÈ›ineÈ›i o tensiune arteriala sănătoasă.

Este indicat sa consumi în jur de opt pahare de lichide zilnic. Pe lângă apă sunt recomandate ceaiuri de fructe, lapte degresat sau semi-degresat sau suc de fructe.

3. Folosiți suplimente alimentare

Trebuie să luaÈ›i acid folic pentru cel puÈ›in primele trei luni È™i vitamina D pentru întreaga sarcină È™i după aceea. Utilizarea acidului folic reduce riscul ca bebeluÈ™ul să dezvolte unele maformatii congenitale. Unele femei trebuie să ia o doză mai mare de 5 mg pe zi. ConsultaÈ›i-vă medicul referitor la doza de care aveÈ›i nevoie.

AveÈ›i nevoie, de asemenea, de un supliment zilnic de 10 ml de vitamina D. Vitamina D este importantă pentru dezvoltarea scheletului copilului dumneavoastră È™i a sănătății osoase viitoare. Atât acidul folic cât È™i vitamina D pot fi luate din multivitamine.

Dacă aveti o dietă sănătoasă, dar nu mâncaÈ›i peÈ™te, puteÈ›i compensa cu un supliment de ulei de peÈ™te. AlegeÈ›i un supliment de ulei de omega-3 etichetat, mai degrabă decât ulei din ficat de peÈ™te. Acest lucru se datorează faptului că uleiurile din ficat de peÈ™te, pot conÈ›ine forma retinolică a vitaminei A, care poate dăuna fătului.

DiscutaÈ›i cu medicul de familie sau farmacistul înainte de a lua suplimente, altele decât acidul folic sau vitamina D. Este foarte important să ai o dietă echilibrată.

4. Aveți grijă de igiena produselor alimentare

Păstrați alimentele crude separat de alimentele gata pentru consum. Igiena alimentară este deosebit de importantă pentru o gravidă. Unele alimente e mai bine să fie evitate pe toată perioada sarcinii pentru că pot conține bacterii sau paraziți ce prezintă un risc pentru sănătatea fatului.

Listerioza este o infecÈ›ie cauzată de bacteria listeria. DeÈ™i este rară, poate aparea la femeile gravide si poate duce la avort spontan, îmbolnavirea sau chiar moartea fătului. Alimentele ce pot cauza boala sunt: pateurile de orice tip, lapte nepasteurizat, brânzeturi maturate, sau speciaități de brânzeturi ,cum ar fi roquefort.

Salmonella bacteria poate provoca toxinfectii alimentare. Aceasta poate fi luată din carne crudă sau insuficent preparată, ouă sau produse din ouă (gen maioneza).

Un alt risc îl reprezintă Toxoplasmoza. Aceasta este o infecÈ›ie provocată de un parazit. Este rară, dar poate afecta copilul vostru nenăscut È™i poate duce la orbire. GătiÈ›i carnea, evitaÈ›i mâncarurile reci, mezelurile, spălaÈ›i bine fructele È™i legumele. Dacă aveÈ›i animale de companie purtaÈ›i mănuÈ™i când faceÈ›i curat după ele.

5. FaceÈ›i exercitii în mod regulat

ExerciÈ›iile regulate prezinta multe beneficii atât pentru mamă cât È™i pentru făt. ExerciÈ›ile uÈ™oare vă ajută să faceÈ›i față modificării posturii È™i precum presiunii asupra articulaÈ›iilor din timpul sarcinii. Ajută la menÈ›inerea unei greutăți sănătoase È™i previne hipertensiunea arterială. Totodată mamele care fac exerciÈ›ii în timpul sarcinii au o refacere mult mai rapida după naÈ™tere.

ExerciÈ›ii potrivite pentru sarcină includ: mers pe jos, înot, yoga, pilates, etc.

Este important să aduceÈ›i la cunoÈ™tinÈ›a instructorului faptul că sunteÈ›i însărcinată È™i să evitaÈ›i excesele.

6. Faceți exerciții pentru zona pelvină

Zona pelvină cuprinde un grup de muÈ™chi la bază pelvisului. AceÈ™ti muÈ™chi sprijină vezica urinară, vaginul È™i pasajul din spate. În timpul sarcinii, datorită presiunii suplimentare ce apasă asupra lor, aceÈ™tia pot slăbi.De asemenea È™i hormonii din timpul sarcinii pot provoca uscarea uÈ™oară a zonei pelvine.

Consolidarea mușchilor prin efectuarea de exerciții pentru podea pelviană cunoscute sub numele de exerciții Kegels.

7. Renuntați la alcool

Orice fel de alcool consumat de mamă, ajunge rapid la fat, prin intermediul fluxului sanguin È™i a placentei. Nu se cunoaÈ™te exact care este cantitatea de alcool care este sigură, de aceea, mulÈ›i experÈ›i vă sfătuiesc să eliminaÈ›i complet alcoolul în timpul sarcinii. Dacă în primul trimestru, consumul de alcool poate creÈ™te riscul de avort spontan, în cel de-al treilea trimestru, alcoolul poate afecta dezvoltarea creierului la făt.

8. Renuntați la cofeina

Excesul de cofeină poate creÈ™te riscul de avort spontan. Cofeină nu se găseÈ™te doar  în cafea ea este prezentă È™i în ceai, cola, ciocolată È™i băuturi energizante. Unii experÈ›i susÈ›in că prea multă cafeină expune fătul la riscul de a se naÈ™te subdezvoltat. Cercetările actuale par să arate ca 200 mg de cofeină pe zi, consumate de mamă nu vă vor afecta dezvoltarea fatului.

9. Renuntați la fumat

Fumatul în timpul sarcinii poate provoca probleme grave de sănătate atât pentru mamă cât È™i pentru făt. Fumatul creÈ™te riscul unei naÈ™teri premature, a subdezvoltării fătului sau chiar la naÈ™terea unui copil mort.

De asemenea, fumatul poate crea complicații ale sarcinii. Crește riscul unui avort spontan sau a dezvoltarii unei sarcini extrauterine, distrugerea placentei, etc.

10. Odihniti-va

Oboseala pe care o simÈ›iÈ›i în primele câteva luni de sarcină se datorează nivelului ridicat de hormoni care circulă în organism.

Mai târziu, este posibil sa aveÈ›i insomnii, să nu vă simtiÈ›i confortabil în pat sau diferite alte motive care vă privează de un somn odihnitor. În acest caz încercaÈ›i să furaÈ›i un pui de somn pe timpul zile, oricât de puÈ›in ar fi. Exercitiile fizice pot, de asemenea, să vă ofere un somn mai profund È™i să vă scutească de eventualele dureri de spate.

 

Copilul meu - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Ceaiul - un obicei sanatos

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.