Cu ce putem înlocui zahărul în viața de zi cu zi, și ce fel de îndulcitori artificiali trebuie să evităm?
Consumul excesiv de zahăr rafinat (zahăr alb) dăunează sistemului de filtrare al rinichilor, crește nivelul de insulină în sânge și nu în ultimul rând, influențează întregul metabolism uman.
Este destul de dificil de rezistat să nu-ți îndulcești căpșunile sau să nu pui două cubulețe de zahăr în cafea. Însă, din păcate, zahărul alb nu este un aliment tocmai sănătos pentru organism. Și-a câștigat o reputație destul de proastă deoarece mulți îl consideră responsabil de apariția diabetului și a obezității.
De asemenea și îndulcitorii artificiali – cum ar fi aspartamul - folosit alternativ pentru a înlocui zahărul, nu sunt o alegere înțeleaptă, fiind de fapt de sute de ori mai dulci ca zahărul ca atare și contribuie la apariția numeroaselor probleme de sănătate, cum ar fi: migrenele, cancerul de creier, obezitatea sau chiar și diabetul.
Dar oare ce fel de înlocuitori de zahăr merită să fie consumate?
Glucoza naturală
Glucoza se obține ca urmare a unei fotosinteze a plantelor și a unor procariote. Se găsește îndeosebi în sucurile de fructe și plante dulci, dar poate fi derivat și din amidon de cartofi și/sau porumb. Acest tip de zahăr cunoscut și sub numele de dextroză sau glucoza este cel mai important furnizor de energie pentru corpul uman.
Mierea de albine
Conținutul de energie este de aproximativ 320 kcal/100 g; însă mierea de albine conține în plus o mulțime de minerale: calciu, potasiu, fier, mangan, vitamina C și are efect bactericid. Cu toate acestea, dacă nu doriți să creșteți în greutate, să o consumați moderat.
Stevia
Planta cu numele Stevia Rebaudiana - se traduce la noi în “iarbă dulce” sau “frunză de miere” - este cel mai bun înlocuitor al zahărului, datorită faptului, că are cele mai puține reacții adverse și prezintă contraindicații. Are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge (glicemia), de a frana pofta de dulciuri și a tempera senzația acută de foame, fiind eficientă pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie. Stevia este excelentă pentru stimularea energiei mentale și fizice, și poate chiar opri bacteriile, care determină cariile dentare. Mai presus de toate, stevia nu conține calorii. Toate aceste calități sunt susținute de cercetări de laborator și de studii clinice demne de încredere.
În fiecare an, pe 26 iulie, sărbătorim una dintre deliciile cele mai răcoritoare și îndrăgite: Ziua Înghețatei! Este o zi perf
Răcorirea verii Când vara își face simțită prezența cu zilele sale toride și soarele arzător, un smoothie răcoritor și plin de v
Vara este anotimpul perfect pentru a adopta un stil de viață sănătos și echilibrat. Temperaturile ridicate și zilele mai lungi n
Într-o lume plină de delicii dulci, prăjitura cu stafide și zahăr din trestie se distinge prin gustul său unic și textura moale. Această
“Războiul” alimentației de după sărbători În perioada sărbătorilor de iarnă cea mai mare provocare a fost menținer
Aditivii alimentari (cunoscuți în mod popular drept E-uri) au avut o reputație proastă în ultima vreme, însă ei există în