☀ HOT DEALS ☀
Ai 12% reducere pentru toate produsele din categoria Uleiuri cosmetice.
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Istoria condimentelor

Istoria condimentelor
     

Condimentele dau gust vietii noastre, de aceea sunt considerate o adevarata comoara. Si cand spunem ca este o comoara, iata si de ce: Cristofor Columb a vrut sa plece in India in cautare de condimente exotice. Erau batalii, in urma istoriei, in care scopul era obtinerea condimentelor dorite. Erau o parte importanta a comertului in timpul cruciadelor aici pe continent si in afara lui, unele dintre ele fiind originare din zona Indiei de astazi, Indoneziei si Chinei. Totodata erau preferatele piratilor.

Condimentele au fost folosite inca din antichitate, atat ca adaosuri care sa dea aroma si gust diverselor preparate culinare, cat si in ceremonii religioase. Bucataria antica este caracterizata de pasiunea pentru condimente si arome puternice. Condimentele nu erau folosite numai pentru calitatile lor aromatice sau digestive, dar si pentru culoarea pe care o confereau mancarii. Folosirea condimentelor in bucatarie avea patru scopuri: schimbarea naturii felului de mancare; schimbarea gustului; alternarea culorii; si indicarea apartenentei sociale in termeni de risipa ostentativa. Bucatariile care apartineau unor categorii sociale mai joase foloseau mai putine mirodenii si mai ales pe acelea care cresteau local.

Bucatarii aveau obligatia de a crea culoarea cea mai potrivita: verdele putea fi obtinut cu ajutorul patrunjelului, dar aceasta era doar una dintre posibilitati, sau folosirea macrisului, mugurilor sau frunzelor de vita sau chiar a boabelor verzi, iarna, pentru a avea acelasi efect. Ardeiul dadea un accent intens de rosu in orice preparat, iar bucatile de paine prajita puteau da o culoare mai intunecata unui sos. Sofranul se folosea in cantitati mari pentru a crea galbenul si auriul, fara a avea vreun efect asupra gustului. Sursa de inspiratie pentru aceste culori este posibil sa fi fost araba. „Mancarea de aur”, folosind foita de aur sau doar colorant, mancata de pe farfurii colorate, mai ales din farfurii de aur, a avut un impact major asupra cruciatilor.

In curtea lui Nero, de exemplu, condimentele erau folosite nu numai in mancare, dar erau vaporizate si in aer print-un sistem foarte sofisticat, ascuns in acoperisul Casei de Aur (aceasta fiind considerata prima “casa de petrecere” din istoria antica).

In zilele de azi cele mai multe condimente sunt aduse din India, China si Turcia. In india sunt cultivate 80% din toate condimentele lumii.

Savuros si sanatos - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter