Condimentele dau gust vietii noastre, de aceea sunt considerate o adevarata comoara. Si cand spunem ca este o comoara, iata si de ce: Cristofor Columb a vrut sa plece in India in cautare de condimente exotice. Erau batalii, in urma istoriei, in care scopul era obtinerea condimentelor dorite. Erau o parte importanta a comertului in timpul cruciadelor aici pe continent si in afara lui, unele dintre ele fiind originare din zona Indiei de astazi, Indoneziei si Chinei. Totodata erau preferatele piratilor.
Condimentele au fost folosite inca din antichitate, atat ca adaosuri care sa dea aroma si gust diverselor preparate culinare, cat si in ceremonii religioase. Bucataria antica este caracterizata de pasiunea pentru condimente si arome puternice. Condimentele nu erau folosite numai pentru calitatile lor aromatice sau digestive, dar si pentru culoarea pe care o confereau mancarii. Folosirea condimentelor in bucatarie avea patru scopuri: schimbarea naturii felului de mancare; schimbarea gustului; alternarea culorii; si indicarea apartenentei sociale in termeni de risipa ostentativa. Bucatariile care apartineau unor categorii sociale mai joase foloseau mai putine mirodenii si mai ales pe acelea care cresteau local.
Bucatarii aveau obligatia de a crea culoarea cea mai potrivita: verdele putea fi obtinut cu ajutorul patrunjelului, dar aceasta era doar una dintre posibilitati, sau folosirea macrisului, mugurilor sau frunzelor de vita sau chiar a boabelor verzi, iarna, pentru a avea acelasi efect. Ardeiul dadea un accent intens de rosu in orice preparat, iar bucatile de paine prajita puteau da o culoare mai intunecata unui sos. Sofranul se folosea in cantitati mari pentru a crea galbenul si auriul, fara a avea vreun efect asupra gustului. Sursa de inspiratie pentru aceste culori este posibil sa fi fost araba. „Mancarea de aur”, folosind foita de aur sau doar colorant, mancata de pe farfurii colorate, mai ales din farfurii de aur, a avut un impact major asupra cruciatilor.
In curtea lui Nero, de exemplu, condimentele erau folosite nu numai in mancare, dar erau vaporizate si in aer print-un sistem foarte sofisticat, ascuns in acoperisul Casei de Aur (aceasta fiind considerata prima “casa de petrecere” din istoria antica).
In zilele de azi cele mai multe condimente sunt aduse din India, China si Turcia. In india sunt cultivate 80% din toate condimentele lumii.
Aditivii alimentari (cunoscuți în mod popular drept E-uri) au avut o reputație proastă în ultima vreme, însă ei există în
Reducerea aportului de zahăr rafinat poate fi dificilă, dar având în vedere cât de dăunător poate fi zahărul, merită cu sigura
După o perioadă încărcată sau una de post, sărbătorile pascale, ca mai oricare altele din calendar, ne pot face să exagerăm în mai
Fără gluten ≠ fără gust. Ai poftă de o gustare, dar trebuie să eviți glutenul, din pricina unui diagnostic de boală celiacă sau a intolera
Există o gamă largă de tratamente pentru psoriazis, de la unguente pentru piele până la cele medicamentoase, însă pentru acel
Pe tot parcursul lunii martie, sărbătorim Luna Femeii aici, la Vitamix, cu sfaturi utile și produse speciale, adaptate, cu articole documentate și