Suntem în luna decembrie, luna sărbătorilor de iarnă în care este o tendință generală de exces alimentar. Sărbătorile de iarnă sunt întâmpinate de mai toată lumea cu sarmale, fripturi, piftie de porc și o abundență de prăjituri și dulciuri.
Pentru a avea un Crăciun moderat, dieticienii propun un plan în câțiva pași:
Nu săriți peste micul dejun
Unul dintre modurile prin care puteți preveni supraalimentarea în aceste zile este sa începeți ziua cu un mic dejun sănătos, să vă asigurați că nu ajungeți infometați la birou sau în diferitele vizite pe care le faceți. Asta reduce probabilitatea de a mânca totul ce vedeți.
ÎN PRACTICĂ: Două ouă poșate cu spanac aburit, ciuperci și roșii la grătar și o felie de pâine prăjită cu avocado.
"Luați o taviță mică și o umpleți cu opțiuni sănătoase de care vă veți bucura, împreună cu unul sau două elemente cu adevarat decadente. și oprește-te la acea farfurie”, spun dieticienii.
Contează caloriile, nu farfuriile
La prânzul de Crăciun, nu cantitatea de alimente pe care o consumați este importantă, ci densitatea lor energetică. Cheia este să combinați porțiunile rezonabile ale alimentelor preferate cu alimente gustoase dar cu o cantitate energetică mai redusă (de exemplu, salată).
ÎN PRACTICĂ: Umpleți jumătate de platou cu legume non-amidonate cum ar fi broccoli, morcov, sparanghel, salată, ciuperci, conopidă și dovlecei. Aceste legume sunt bogate în calorii și vă vor umple cu o nutriție excelentă. Puteți consuma și sarmale dar acestea să fie doar de gust și nu pentru a vă sătura.
Crăciunul vine doar o dată pe an, iar noi avem tendința de a găti mult mai mult decât putem consuma. Este recomandat ca ceea ce rămâne de la masa de Crăciun să nu fie lăsat la îndemână, pentru că în zilele ce urmează ai tendința de a ”ciugulii” câte ceva din bunătăți pe întreaga perioadă a zilei, indiferent dacă aveți senzația de foame sau nu.
Dacă totuși ați exagerat puțin, în ziua următoare puteți compensa cu un prânz sănătos și bogat în fibre.
Din punct de vedere macronutrient, dieteticienii recomandă alegerea unor alimente diferite în zilele ce urmează. Limitați-vă la carbohidrații în seara de Crăciun și mergeți în schimb pe legume nesaturate și proteine slabe, gândiți-vă la o salată mare și la niște fructe de mare sau șuncă slabă și carne rece.
“Războiul” alimentației de după sărbători În perioada sărbătorilor de iarnă cea mai mare provocare a fost menținer
Aditivii alimentari (cunoscuți în mod popular drept E-uri) au avut o reputație proastă în ultima vreme, însă ei există în
Reducerea aportului de zahăr rafinat poate fi dificilă, dar având în vedere cât de dăunător poate fi zahărul, merită cu sigura
După o perioadă încărcată sau una de post, sărbătorile pascale, ca mai oricare altele din calendar, ne pot face să exagerăm în mai
Fără gluten ≠ fără gust. Ai poftă de o gustare, dar trebuie să eviți glutenul, din pricina unui diagnostic de boală celiacă sau a intolera
Există o gamă largă de tratamente pentru psoriazis, de la unguente pentru piele până la cele medicamentoase, însă pentru acel