V? oferim detalii despre cele mai s?n?toase alimente potrivit studiilor ?i surselor din Statele Unite ?i Europa. Exist? numeroase diete care promoveaz? sc?derea în greutate într-o manier? extrem?, agresiv? cu organisumul. Cel mai important lucru de re?inut este ca o diet? echilibrat? este adevaratul secret al mânc?rii s?n?toase.
- Migdale. Primul aliment pe lista noastr? sunt migdalele. Acestea sunt bogate în substan?e nutritive, inclusiv magneziu, vitamina E, fier, calciu, fibre ?i riboflavin?. O recenzie ?tiin?ific? publicat? în revist? ”Nutrition Reviews” a constatat c? migdalele ca hran? pot ajuta la men?inerea nivelului s?n?tos de colesterol. Atunci când migdalele sunt încorporate într-o diet? s?n?toas?, echilibrat?, beneficiile sunt ?i mai mari. Migdalele au mai multe fibre decât orice alte fruct.
- Nucile braziliene (Bertholletia exceles) sunt unele dintre cele mai s?n?toase nuci de pe planet?. În Brazilia, ele sunt numite "castanhas-do-pará" - care se traduce ca "castane din Pará". Pará este un stat din nordul Braziliei. Sunt bogate în proteine ?i carbohidra?i. Totodat? sunt surse excelente de vitamina B-1 (tiamina), vitamina E, magneziu ?i zinc. Aceste fructe con?in una dintre cele mai mari cantit??i de seleniu dintre toate alimente, iar seleniul este un mineral vital pentru men?inerea func?iei tiroidiene.
- Lintea este folosit? în multe buc?tarii din întreaga lume, în special în ??rile din Asia de Sud-Est precum Pakistan, Nepal, Bangladesh, India, Bhutan ?i Sri Lanka. Lintea necesit? în general un timp de g?tire mai îndelungat, dar semin?ele pot fi încol?ite, ceea ce le transform? într-o gustare delicioas? ?i s?n?toas?.
- Ovaz. Consumul de f?in? de ov?z a crescut considerabil în ultimii 20 de ani datorit? beneficiilor sale pentru s?n?tate. Cercet?rile au constatat c? con?inutul de fibre solubile contribuie la sc?derea nivelului de colesterol. În 1997, Administra?ia pentru Alimenta?ie ?i Medicamente (FDA) a convenit ca alimentele cu con?inut ridicat de ov?z trebuie s? includ? pe etichet? date cu privire la beneficiile pe care le au în combaterea bolilor cardiovasculare, mai ales dac? sunt înso?ite de o diet? cu con?inut sc?zut de gr?simi. Acest lucru a dus la o nou? cre?tere a popularit??ii fulgilor de ov?z.
- Ov?zul este bogat în carbohidra?i complec?i, precum ?i în fibre solubile în ap?, care stabilizeaz? nivelurile de glucoz? din sânge. F?ina de ov?z este bogat? în vitaminele B, acizii gra?i omega-3, folatul ?i potasiul.
- Germenele de grau este bogat în nutrien?i vitali, cum ar fi vitamina E, acid folic (folati), tiamina, zinc, magneziu, fosfor ?i acizi gra?i esen?iali. Germenele de grâu este de asemenea, o surs? bun? de fibre.
- Broccoli este bogat în fibre, calciu, potasiu ?i fitonutrien?i. Fitonutrien?ii sunt compu?i care reduc riscul de a dezvolta boli de inim?, diabet ?i unele forme de cancer. Broccoli con?ine, de asemenea, vitamina C, precum ?i beta-caroten, un antioxidant. O singur? por?ie de broccoli de 100 de grame va poate oferi peste 150% din doza zilnic? recomandat? de vitamina C, care, în doze mari, poate scurta durata r?celii obi?nuite.
- Un alt ingredient, sulforfanul, se mai spune ca are calit??i anticancerigene ?i antiinflamatoare. Cu toate acestea, dac? este consumat pr?jit sau prea fiert, multe din propriet??ile sale benefice s?n?t??ii sunt complet distruse sau mult diminuate. De aceea se recomand? a fi consumat dup? o preparare u?oar? la aburi sau chiar crud.
- Merele sunt o surs? excelent? de antioxidan?i, care combat radicalii liberi ce d?uneaz? substan?elor generate în organism ?i provoac? schimb?ri nedorite. Radicali liberi sunt implica?i în procesul de îmb?trânire ?i în unele boli. Unele studii pe animale au descoperit ca un antioxidant g?sit în mere (polifenoli) ar putea prelungi durata de via??. Cercet?torii de la Universitatea de Stat din Florida au declarat c? merele sunt "fructe miraculoase". În studiul lor, anchetatorii au descoperit c? femeile mai în vârst? care au început un regim de consum zilnic de mere au experimentat o sc?dere cu 23% a nivelului colesterolului r?u (LDL) ?i o cre?tere de 4% a colesterolului bun (HDL) dup? numai 6 luni.
- Afinele sunt bogate în fibre, antioxidan?i ?i fitonutrien?i. Spre deosebire de minerale ?i vitamine, fitonutrien?ii nu sunt esen?iali pentru a ne men?ine în via??. Cu toate acestea, acestea pot ajuta la prevenirea bolilor ?i la men?inerea func?ion?rii corecte a organismului. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea ”Harvard Medical School”, adul?ii mai în vârst? care m?nânc? o mul?ime de afine (?i c?p?uni) sunt mai pu?in expu?i la declinul cognitiv. Afinele ajut? la reducerea obezit??ii. Polifenolii din plante, care sunt boga?i în afine, s-au ar?tat c? reduc dezvoltarea celulelor adipoase (adipogenez?), în timp ce induc defalcarea lipidelor ?i gr?similor. Consumul regulat de afine poate reduce riscul de hipertensiune arterial? cu 10%, din cauza compusilor bioactivi ai fructelor de p?dure, antocianine.
- Avocado. Mul?i oameni evit? fructele de avocado din cauza con?inutului ridicat de gr?simi; ei consider? c? evitarea tuturor gr?similor duce la o stare de s?n?tate mai bun? ?i la o greutate corporal? mai u?or de controlat. Complet fals. Fructele de avocado sunt bogate în gr?simi s?n?toase, precum ?i vitaminele B, vitamina K ?i vitamina E ?i au un con?inut foarte ridicat de fibre. Studiile au ar?tat c?, consumul regulat de avocado scade nivelul colesterolului din sânge. Extractele de avocado sunt în prezent studiate în laborator pentru a vedea dac? ar putea fi utile pentru tratarea diabetului zaharat sau hipertensiunii arteriale. Cercet?torii de la Universitatea de Stat din Ohio au descoperit ca substan?ele nutritive luate din avocado au reu?it s? opreasc? celulele canceroase pe cale oral? ?i chiar s? distrug? unele dintre celulele precanceroase.
- Legume verzi cu frunze. Studiile au ar?tat ca un aport ridicat de legume cu frunze închise, cum ar fi spanacul sau varza, poate reduce semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Cercet?torii de la Universitatea din Leicester au declarat c? impactul legumelor ce au o culoare verde închis, asupra s?n?t??ii umane ar trebui s? fie investigat mai departe dup? ce au acumulat date din ?ase studii. Spanacul, de exemplu, este foarte bogat în antioxidan?i, mai ales când este preparat la aburi sau fiert foarte u?or. Este o surs? bun? de vitamine A, B-6, C, E ?i K, precum ?i seleniu, niacin, zinc, fosfor, cupru, acid folic, potasiu, calciu, mangan, betain? ?i fier.