Stiai ca s-a dovedit ca Aronia este unul dintre cei mai puternici antioxidanti ai naturii?! Aronia este o planta nativa din America de Nord si exista doua tipuri: unul cu fructul negru si unul cu fructul rosu-inchis spre maro. In Europa planta Aronia a fost adusa in secolul 19 de catre rusi, fiind infiintat in anul 1948 in Sankt Petersburg (Leningrad) o cultura de 20.000 de arbusti.
Aronia este deosebit de nutritiv, continand vitaminele A, B, E, K, P si saruri minerale benefice pentru organism. Conform unui studiu realizat in 2012, fructele de aronia au cea mai mare cantitate de antioxidanti din toate fructele de padure sau ale altor arbusti. Testul ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) arata ca 100 de grame de fructe de Aronia au un nivel de antioxidanti de 16062, o valoare de 15 ori mai mare decat al afinelor. Aceasta valoare creste odata cu intensitatea culorii fructului. Antioxidantii protejeaza organismul nostru de mai multe boli degenerative si ajuta la incetinirea imbatranirii. In plus sa dovedid ca Aronia este una dintre cele mai bogate fructe in flavonoizi ca antocianine si proantocianidine, care lupta impotriva radicalilor liberi si impiedica stresul oxidativ.
Aronia este bogata in fibre, ajutand tranzitul intestinal si luptand cu constipatia. 100 de grame de Aronia contine 16,9g de fibre care sunt digerate rapid si trec prin tractul digestiv aproape intact. Rezultatul este unul benefic: protejeaza sistemul digestiv, scade colesterolul si echilibreaza nivelul zaharului din sange.
Aronia are nenumarate beneficii si asupra sistemului nervos! Stimuleaza memoria si previne pierderea echilibrului si a coordonarii. Prin intarirea vaselor sanguine, ajuta vascularizarea creierului, rezultand astfel un efect benefic asupra functionarii acestuia.
Aronia se poate consuma in mai multe feluri: in afara de consumarea fructelor va recomandam si consumarea pulberi de Aronia. Este recomandat mai ales celor care vor sa slabeasca! Aronia ajuta slabirea nu numai prin nivelul mare de fibre continute, dar si prin stimularea metabolismului si scaderea apetitului. Prin stimularea vascularizarii sangelui, Aronia reduce tesutul adipos, adica celulita.
Într-o lume plină de delicii dulci, prăjitura cu stafide și zahăr din trestie se distinge prin gustul său unic și textura moale. Această
“Războiul” alimentației de după sărbători În perioada sărbătorilor de iarnă cea mai mare provocare a fost menținer
Aditivii alimentari (cunoscuți în mod popular drept E-uri) au avut o reputație proastă în ultima vreme, însă ei există în
Reducerea aportului de zahăr rafinat poate fi dificilă, dar având în vedere cât de dăunător poate fi zahărul, merită cu sigura
După o perioadă încărcată sau una de post, sărbătorile pascale, ca mai oricare altele din calendar, ne pot face să exagerăm în mai
Fără gluten ≠ fără gust. Ai poftă de o gustare, dar trebuie să eviți glutenul, din pricina unui diagnostic de boală celiacă sau a intolera