Luna Zanna
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Anafilaxia și alergiile la alimente

Anafilaxia și alergiile la alimente
     

În cazul unei alergii la mâncare, corpul are o reacție defensivă, de autoapărare împotriva alimentelor care i-ar putea face rău, numită reacție alergică. În majoritatea cazurilor, simptomele nu sunt grave: mâncărime, nas înfundat, dureri de stomac. Dar când alergia este periculoasă, este nevoie de un tratament de urgență, fiindcă în unele situații, aceasta poate fi mortală.
Alergiile la alimente sunt mai frecvente în rândul copiilor decât la adulți, aproape 7 din 100 de copii fac alergie la mâncare și doar 3-4 adulți din 100 pot avea o reacție alergică la anumite alimente. Copiii trec repede peste aceste alergii dar dacă o alergie apare la un adult, această persoană este probabil să se mențină toată viața.

Care sunt simptomele alergiilor la alimente?

- mâncărime la nivelul gurii, buze umflate, crampe, dureri de stomac, diaree
- mâncărime a pielii, bubițe roșii, urticarie
- nas înfundat, respirație grea
- amețeli, dureri de cap

Copiii au de obicei aceleași simptome ca și adulții. Dacă copilul d-voastra mic plânge, vomită sau are diaree este cazul să vedeți un medic căci poate fi vorba despre o alergie.
Cu cât reacția alergică se face mai repede simțită, cu atât este vorba despre o alergie mai gravă.

Ce este anafilaxia?

Anafilaxia este cea mai gravă formă de alergie, care afectează întregul corp. Anafilaxia se manifestă de obicei după o oră după ce ai mâncat alimentul la care ai alergie, iar simptomele revin după 1-2 ore.

Simptomele anafilaxiei sunt:

- limbă și gât umflat
- probleme de respirație apărute brusc
- rău la stomac și stări de vomă
- senzație de leșin, slăbire a trupului
Anafilaxia poate fi mortală, dacă vă confruntați cu astfel de simptome sau vedeți pe cineva că le are sunați la urgente.

Ce alimente cauzează alergii în general?

Câteva tipuri de alimente cauzează majoritatea alergiilor și de obicei proteinele din alimente sunt cele responsabile de apariția reacțiilor alergice.
- ouă, lapte, făină, alune, soia, pește care cauzează probleme copiilor de până la 5 ani; odată cu înaintarea în vârstă, copiii nu mai fac alergie la pește sau alune.
- alune, migdalele, peștele și crustaceele de obicei cauzează probleme în rândul adulților
Dacă ești alergic la un aliment, este posibil să ai alergii și la alimente asemănătoare. De exemplu dacă ai alergie la alune, este posibil să fii alergic și la soia sau mazăre.

Cum este diagnosticată alergia?

Se face printr-un examen fizic, unde medicul cercetează simptomele și caută să afle ce alimente ai consumat, dacă sunt antecedente în familie cu alergii la diverse alimente. De asemenea trebuie făcute analize de sânge.

Cum se tratează alergia?

Cel mai bun tratament este să nu mai mănânci niciodată alimentul la care ești alergic. Medicamentele prescrise de medic ajută la dispariția alergiilor. Dacă spre exemplu ai avut o forma gravă de alergie în trecut, riscul de a te confrunta din nou cu ea este mare. Citește cu atenție etichetele alimentelor pe care le consumi și nu mânca niciodată alimente al căror termen de garanție este expirat.

Care este diferența dintre intoleranța anumitor alimente și alergia la mâncare?

Intoleranța anumitor alimente este comună. Simptomele în acest caz sunt în majoritatea cazurilor dureri de stomac și nu cauzează o reacție alergică, te poți simți rău dar nu este periculoasă. Alergiile la alimente în schimb sunt periculoase. Dacă nu știi exact ce anume ai, intoleranța sau alergie la alimente, cel mai bine este să consulți un medic.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.